Lähisisustamista – Punkalive Ruuhi moduuli

Jos rantamökki olisi rakennettu vuosia sitten, olisin todennäköisesti sisustanut sen Hamptons henkeen ehdaksi beach houseksi. Tuonut Saimaan rannalle valkoista valkoisella, tähtikuoseja ja purjevenetauluja. Vuosien aikana maku on muuttunut tämänkin suhteen ja nyt mielin minimalistisempaa tyyliä sekä tuotteita, jotka sopivat suomalaiseen mökkityyliin. Siitä mikä on suomalainen mökkityyli, voidaan olla montaa mieltä. Minulle se on ajatonta, selkeää ja luonnollista tyyliä. Vaaleaan hirsimökkiin sopii mielestäni hyvin luonnonmateriaalit puu, rottinki ja aidot tekstiilit.

Uusi tila on kuin tyhjä paperi, välillä sen täyttäminen ja ensimmäisen viivan piirtäminen pelottaa. Mitä jos yksi väärä hankinta sotkee koko kokonaisuuden? Puisiin kalusteisiin olen suhtautunut hieman varauksella, koska en ole halunnut tilaan liian ”pirttimäistä” tunnelmaa. Ilahduinkin, kun Punkaliven showroomin ikkunassa näin vaalean Ruuhi-moduulin. Muotoilultaan moderni kaluste on monikäyttöinen ja kokonaisuudesta ei tule liian ”puiseva”, kun erilaiset pinnat kohtaavat seinissä ja kalusteissa. Ihastuin Punkaliven tuotteiden elävään pintaan jo viime vuonna, kun ostin pari peiliä mökille.

Ruuhi-moduuli etsii vielä paikkaansa ja niitä saattaa hyvinkin tulla meille vielä toinen. Hankin sen alun perin yöpöydäksi, mutta se istuikin hienosti myös sivupöydäksi. Yöpöytien suhteen kokonaisuutta täytyy vielä hahmotella, kun valaisimetkin ovat vielä hakusessa.

Tähän hankintaan liittyi hitunen myös aatteellisuutta. Punkaliven tuotteet on suunniteltu ja valmistettu nimensä mukaisesti Punkaharjulla eli melkein mökkinaapurissa. Jos tyttäreni tulee joskus perimään mökin sisustuksineen, onhan se kiva, että näillä asioilla on tarina. Se kelpaako äidin tyyli tyttärelle on ihan toinen juttu.

Käy tutustumassa Punkaliven tarinaan ja tuotteisiin täällä.

Rantamökin maalaus ja täydellinen kompromissin sävy

Palataan tällä viikolla vielä hetkeksi mökkirannoille ja lomatunnelmiin. Blogin puolelle en ennättänyt kesäloman aikana raportoimaan sen kummemmin, kuinka rantamökin ulkotyöt ovat edistyneet. Viime kesänä siis pystytettiin rakennus ja tehtiin sisätyöt maalauksineen. Näinpä tälle kesälle jäi ulkotyöt. Tämän kesän projektit olivat siitä mukavia, että valmista jälkeä syntyi suht’ nopeasti.

Huvila & Huussin –uusintoja katsellessa ihmettelin, kuinka nopeasti remonttiryhmä saa valmista jälkeä aikaiseksi ja kuinka piha valmistuu yhdessä viikossa. Mökkiremontoija toteuttaa projektia pitkien viikonloppujen ja loma-aikataulujen puitteissa. Tänä kesänä meitä odotti mökillä terassin teko, ulkomaalaus ja kivisora- sekä hiekkakasat pihamaalle leviteltäväksi sekä istutustyömaa. Hiekkakasat siirtyvät miesvoimin hieman hitaammin kuin kaivinkoneella ja nurmikon vihertämiseen menee tovin pidempään, kun se itää sieministä eikä rullata siirtonurmikkona valmiiksi viheriöksi.

Terassi naputeltiin kokoon helatorstaina ja viimeisteltiin juhannuksena vesisateessa. Tai mieheni ja isäni tekivät sen minun potiessa armotonta flunssa. Hiekkaa ja soraa leviteltiin ympäri mökkitonttia, samalla raivattiin rantoja ja tehtiin pienelle neidille leikkipaikkaa sekä uimaranta.

Loman lopulla sateisiin tuli sopiva tauko maalausta varten ja uusi rakennus käsiteltiin Tikkurilan Valtti Colorilla. Puupinnasta haluttiin luonnollinen ja kuultava, jonka takia valitsimme öljypohjaisen kuulloteen, joka imeytyy puuhun eikä muodosta ensikäsittelyn jälkeen yhtenäistä kalvoa. Väriksi valittiin pitkän pohdinnan jälkeen Deco Grey –värikartasta tumman harmaa sävy 5153. Sävy vaihtelee väriä valon mukaan näyttäen jossakin valossa lähes mustikan siniseltä ja välillä harmaalta. Itse kuvailisin sitä ukkosensiniseksi. Pahoittelen, että kuvat ovat melkoisen hämäriä, tietokone taitaa vetää viimeisiään ja näyttö ei nyt toimi ihanteellisesti.

Värivaihtoehtojen äärilaidat olivat tässä kohteessa melkoiset, keskustelimme myös rakennuksen maalaamisesta valkoiseksi tai mustaksi. Lopulta teimme kompromissin ja valitsimme tumman harmaan. Siniharmaa istuu parhaiten maisemaan ja pihapiirin muihin rakennuksiin. Viime kesänä värilastuja katseltiin eri valoissa ympäri tonttia, mutta siltikin lopputulos hieman jännitti. Lopulta tämä valinta osoittautui olevan paras ratkaisu ja sopii hyvin ympäristöön.

Valtin tyyppinen ohut kuullote on varsin juoksevaa ja kannattaa huomioida, että puu imee eri määrän maalia eri kohdissa. Tikkurilan verkkosivuille kerrotaan, että lopulliseen väriin vaikuttavat puun oma väri ja huokoisuus sekä sivelykertojen määrä että käytetty tuote. Jos haluaa varmistaa oikean sävyn, kannattaa testata väriä johonkin pieneen kohtaan ennen varsinaista seinäpintaa. Pohjakäsittelyn lisäksi on hyvä muistaa myös pintojen huolellinen puhdistus ja tarvittaessa esikäsittely.

Ikkunan pielet maalattiin jo viime kesänä klassisen valkoiseksi ja yhdistelmästä tuli mielestäni raikas. Ensi kesälle jää terassin käsittely, jonka osalta pohdin tumman harmaan ja lähes värittömän puuöljyn välillä. Rakennuksen sokkeliin on tulossa vielä rimoitus, josta tulee asteen tummempi kuin seinistä ja todennäköisesti terassilaudoitus saa saman sävyn.

Tänä kesänä alkukesä meni tiiviisti töiden parissa ja pihaprojektien painaessa päälle jäi kesäkukat istuttamatta. Sen sijaan tein uuden rakennuksen ympärille havuistukset, joista kerron myöhemmin lisää omassa postauksessaan.

Terassin sisustus saa muutenkin odottaa ensi kesää. Tänä kesänä mallailimme kalustoa vanhoilla aurinkotuoleilla ja kaupunkikodin vanhalla parvekepöytä-setillä. Aurinkotuolit vaihtunevat johonkin paremmin ympäristöön sopivaan malliin ja mökin edustan rantahiekalle suunnittelemme jonkinlaista pientä tulipaikkaa. Ne saavat kuitenkin odottaa ensi kevättä.

Loman jälkeen

Täällä on pikku hiljaa laskeuduttu lomatunnelmista arkeen. Töissä osin jatkettu siitä mihin jäätiin ja toisaalta aloitettu hieman uutta. Kotona pyykkikone surraa loman pyykkejä ja yritetään totutella varhaisempaan nukkumaanmenoaikaan.

Pitkän loman jälkeen sitä katsoo kotiaankin hieman erilailla. Keittiö tuntuu tilavalta ja supernykyaikaiselta, kun on viime viikot opetellut kokkaamaan sujuvasti puuhellan äärellä ja lämmittänyt saunan saadakseen tiskivettä. Ne on asioita, jotka kuuluvat lomaan. Tottahan loman virkistämä mieli keksii monenlaista uutta kodin ehostamiseksi, mutta niistä lisää myöhemmin.

Kuvissa näkyy ennen kesää hankkimani Harri Koskisen Cozy in White –valaisin. Valaisin on ollut hankintalistallani jo jonkin aikaa, kunnes toinen sisustushullu möi omansa yhteisellä foorumilla. Mua niin hymyilytti se, kun valaisin saapui meille Audin etupenkillä ja varovasti vaihtoi omistajaa toiselta sisustajalta toiselle. Toisen aarre on myös toisen aarre. Se on kuin tehty tuohon Artekin tarjoiluvaunuun.

Nämä kuvat on napattu ennen lomaa ja loma oli liikaa arvon rahapuulle. Uuden valaisinhankinnan myötä vaihtelin kasvin paikkaa pari kertaa ja se yhdistettynä kesälomaan oli näköjään liikaa useamman vuoden ikäiselle rahapuulle. Jonkun kasvin tämä paikka kyllä kaipaa. Hypistelin eilen Plantagenilla peikonlehteä, mutta mietin kuinka suuri siitä kasvaa ja onko tämä aivan liian valoisa paikka sille. Tähän kohtaan kun paistaa aurinko lähes suoraan iltapäivästä iltaan.

Minkä kasvin sinä laittaisit tähän?

Ja mitä tulee rahapuun pahaenteiseen kansanuskoon siitä, että lehtien tippuminen tietää rahanmenoa. Onkohan nyt edessä perikato? Toivottavasti ei. Raha-asiat eivät toki ole toivon asia ja olen parhaillaan valmistelemassa blogiin postausta sisustusprojekteista ja niiden rahoittamisesta.

Mikkelin Asuntomessujen suosikkikohteet

Tämän vuoden asuntomessut on rakennettu hulpealla paikalle järven äärelle ja Itä-Suomen kasvatille modernit talot järvenrantatontilla tarjosivat maistiaisia asumisen unelmista. Mikkelin Asuntomessualueelle on kohonnut yhteensä 29 kohdetta, joista suurin osa on moderneja puutaloja. Satuimme siis oikeaan paikkaan, koska omatkin talohaaveet ovat tämän suuntaiset.

Messujen ensimmäisenä päivänä paikalle oli sattunut jokunen muukin ja aika ajoin tunnelma oli melko tiivis. Näinpä kiersimme vain meitä kiinnostavat kohteet. Seuraavan kerran paikalle sitten pressipäivänä, jotka jäivät välistä reissuaikataulujen takia.

Jos koko alueen sijainti henki meille jotain tuttua, niin tutulta näytti myös kohteiden sisustukset, joissa puun luonnollisiin sävyihin yhdistyi mustaa, valkoista ja murrettuja luonnonsävyjä. Osassa kohteissa tuntui, että olisi tullut kotiinsa. Tänä vuonna messualueella nähtiin kohtuullisen kokoisia kohteita ja yli 300 neliön talot loistivat poissaolollaan. Tämä on mielestäni hyvä trendi, koska vain harvalla on mahdollisuutta rakentaa sellaista taloa.

Kannustanon Harmaja Saimaa

Oma suosikkimme oli Kannustalon Harmaja Saimaa. Vuosi toisensa jälkeen Kannustalo onnistuu erottumaan monista muista kohteista hyvällä pohjalla ja toimivilla ratkaisuilla, jotka tekevät talosta neliöitään suuremman oloisen. Talossa oli hyvin yhdistelty eri materiaaleja ja pintoja, joka teki kohteeseen kotoisan tunnelman ja erotti sen mennen tullen muista taloista. Kirsi Valantin ja Susannan Vennon yhteistyönä suunnittelema sisustus yhdisti upeasti luonnon materiaaleja, metallisia yksityiskohtia ja pehmeän luonnollisia sävyjä. Järvimaisema avautui upeasti maisemaikkunoista, mutta sisustus ei jäänyt toiseksi huikealle maisemalle.

Honka Ink

Moderneista hirsitaloista suosikkejani olivat Kontion Toive ja Honka Ink. Näistä etenkin Honka Ink päivittää onnistuneesti hirsitalon tähän päivään. Mustat ikkunan pielet, betonilattia ja kuultavan valkoinen raakalautakatto ovat raikas yhdistelmä. Jonna Kivilahden suunnittelema sisustus varmistaa kodikkaan tunnelman. Tässä talossa kannattaa ehdottomasti maltaa mielensä ja odottaa pääsyä yläkertaan. Harjakaton alla on piilossa todelliset tehoneliöt ja tunnelmallisesti sisustetut makuuhuoneet.

Kontio Toive

Kontion Toiveen sisustus on Piia Kalliomäen käsialaa ja vaalea kokonaisuus tuntui varsin kodikkaalta omaan silmään. Messuilla on tänä vuonna melko paljon mustaa ja tumman harmaata, joten täällä tunnelma oli omaan silmään hyvin tuttu ja kodikas.

Designtalo Pala

Designtalon Pala tuntui neliöitään suuremmalta ja ikkunoista avautuva atrium-piha toi valoa koko taloon. Olohuone-keittiö yhdistelmä oli riittävän suuri ja se yhdistettynä isoon terassiin tuplaa oleskeluneliöt kesän aikana. Mikko Toppalan suunnittelema sisustus erottuu kansainvälisin vivahtein messukodeista ja intensiivinen musta tuo tunnelmaa taloon. Designtalo tuntuu omiin haaveisiin sopivan kokoiselta haaveelta, piha on suojaisa ja sen kokoinen, että sen hoitaa ilman puutarhurin tukea.


Talo Vahvaselkä

Edellisen talon tapaan Sunhousen Talo Vahvaselkä tarjosi meille realistisen talohaaveen. Talon suunnittelussa oli hyödynnetty tehokkaasti talon sisäpihaa ja sinne avautuvat ikkunat toivat tilan tuntua talon sisääntuloon ja makuuhuoneisiin vievälle käytävälle. Kompaktit neliöt on hyödynnetty tehokkaasti ja keittiön kaapit yltävätkin neljän metrin korkeuteen. Selkeälinjainen kylpyhuone ja sauna ovat myös mieleeni.

Villa Saimaanhelmi

On yksi messujen suurimmista kohteista ja hohtaa valkoisena järvenrannalla. Pelkistetty ja ajaton muotokieli tekevät talosta elegantin ja kauniin. Keittiön ja olohuoneen yhdistelmä on tilava ja vaalea. Yläkerrassa olevasta master bedroomista voi ihailla järvimaisemaa lasiseinien lävitse. Täällä olisi ihana herätä uuteen päivään. Kohteen klassisen sisustuksen on suunnitellut Kirsi Valanti.

Tässä muutama poiminta vuoden asuntomessujen tarjonnasta. Täytyy vielä sanoa, että Mikkelin asuntomessualue muodostaa eheän ja aidon kokonaisuuden, jossa on kiva kierrellä. Talojen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös talojen pihoihin. Talohaaveista ja messujen annista kirjoitan vielä lisää.

Ensimmäinen vilkaisu kesätupaan

Juhannuksena päästiin nukkumaan ensimmäiset unet uudessa rantamökissä. Kylläpä nukutti hyvin. Hirsirakennuksissa ilma on raikas, hiljaisuudessa kuuluu ainoastaan järven liplatus ja aamuyöllä heräilevät linnut.

Hankin suurimman osan sisustuksesta jo vuosi sitten, mutta vielä on jonkin verran hankintoja tehtävänä. Kaikki toiminnot eivät ole vielä jäsentyneet. Tavaroita paikoilleen asetellessa pohdin jälleen tyhjän paperin kammoa ja sitä, kuinka yksi ratkaisu vie suunnitelmia täysin väärään suuntaan. Toisaalta jos ei tee mitään, ei luo mitään ja jos ei tee virheitä, tuskin myöskään onnistuu. Siinä missä kotona modernin skandinaaviseen tyyliin sekoittuu hitunen romantiikkaa, haluaisin pitää kesäkodin linjoiltaan selkeänä ja minimalistisena.

Tällä hetkellä tilassa on vielä paljon tilapäisratkaisuja, tarjoiluvaunu on ostettu terassille ja ensi kesänä tyttökin kaipaa isomman pedin kuin pinnasänky. Yöpöydän valaisimien hankinnasta on tullut varsinainen farssi, kun en ole löytänyt mieleisiä mökin sähköistykseen sopivia valaisimia. Näppärä saattaa huomata, ettei niitä yöpöytiäkään vielä ole. Kaikki ajallaan.

Nyt kun sisällä on tärkeimmät toiminnot kunnossa, keskitytään kesäloma lomailuun ja ulkopuolen viimeistelyyn. Vuorossa on terassin viimeistelyä, hiekkarannan tasoittelua ja istutusten tekoa. Päivitän teille kuulumisia rannalta yhteyksien ja loman lokoisten päivien salliessa.