Arvonnan voittaja ja ajatuksia kotimaisesta designista

Päivät on mennyt niin hurjaa vauhtia, että vasta nyt ennätimme onnettaren kanssa arvontapuuhiin. Design Week –palkinto matkaa nimimerkille Ilopilleri. Kaikkien osallistujien vastauksia oli ilo lukea, ei ole samantekevää missä tuote on valmistettu ja kotimaiselle muotoilulle on paikkansa.

Moni teistä liittää suomalaisen muotoilun laatuun ja tyyliin. Kotimaiset merkit kolahtavat suomalaiseen tyyliin ja laadulla haetaan kestävyyttä. Ilo on kuulla, että laadun ja kestävyyden voi vielä liittää juuri kotimaan brändeihin. Uskon materiaalien sekä muotoilun kestävyyden kasvattavan merkitystään tulevaisuudessa. Buy now, keep forever. Näin kuuluu Artekin slogan ja siihen design-oppiin me olemme kasvaneet. Designin odotetaan kestävän äidiltä tyttärelle.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni toi esille vastauksissaan myös taloudellisen puolen ja sitä minäkin totisesti toivon, että suomalainen muotoilu ja tuotemerkit toisivat työtä kotimaahan. Uskon, että nyky-yhteiskunnassa designiniin liittyvät työt ovat enemmänkin suunnittelun, markkinoinnin, myynnin ja logistiikan puolella, mutta samaan aikaan toivon edes osan valmistuksesta säilyvän Suomessa. Kotimainen valmistus ei ole itseisarvo, mutta osaamisen säilymisen takia ja liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta on tärkeää säilyttää tuntemus valmistamiseen. Itse olen valmis maksamaan tuotteesta hieman enemmän, jos tiedän tuotteen valmistuksen olevan oman maankamaralla, mutta kansainvälisillä markkinoilla suomalaisesta valmistuksesta ei ole iloa ellei se tuo tuotteelle merkittävästi jotain lisäarvoa.


Helposti suomalainen design rinnastuu printtehin ja ikivihreisiin kuoseihin. Graafiset kuosit ovat ominaisia suomalaiselle muotoilulle, mutta Balmuirin ja Finlayssonin uusimpien mallistojen myötä on ollut ilo nähdä vaihtoehtoja harmoniaa ja rauhallisempaa värimaailmaa kaipaavalle sisustajalle.

syyskuunkuudes_olohuone_marimekko1

Näin muotoilu uudistuu. Printtien ja piensisustamisen ohella haluaisin nostaa esille kalustevalmistajia kuten Adea, Interface ja Hakola, joiden kalusteet valmistetaan Suomessa. Etenkin isojen hankintojen kohdalla mietin tarkkaan sitä, missä tuote on tehty. Meidänkin kotona muuton myötä Interface sohva olisi jäänyt ilman käyttöä, ellemme olisi saanut näppärästi tilattua siihen lisäpalaa Interfacen tehtaalta räätälöitynä. Näin tuotteelle tuli lisää käyttöikää meillä ja me taas saimme erityisen hyvää palvelua. Alla oleva Adean daybed puolestaan päätyi omalle haavehankintojen listalle.

habitare2016_konjakki

Muutaman vastaajan lailla myös minä olen tutustunut suomalaisiin vaatebrändeihin lapsen myötä. Ennen tätä en ollut kuullutkaan Gugguusta, Papusta, Vimmasta tai saatikka lastenkenkiä valmistavasta Tepsuista. Oman vaatekaapin kohdalla olisi vielä paljon tekemistä, mutta tyttären kaapissa suomalaista vaatetta on jo jonkin verran ja ovatpa kestäneet hyvin käyttöä.

Esittelen vielä myöhemmin syksyllä erään naisyrittäjän suomalaisen sisustusbrändin takana ja kokoan esimerkkivaatekokonaisuuden töihin vain ja ainoastaan suomibrändeistä.

Mites sinä ajattelit tuoda kotimaisia brändejä esille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *