Etukäteispohdintaa ja Asuntomessujen suosikkikohteet

Tämänvuotisten Asuntomessujen luettelo kolahti postiluukusta viime viikolla. Tämän paksun luettelon ilmestyminen on yleensä aiheuttanut melkoista sormien syyhyämistä ja luettelo on innosta piukeana selattu hiirenkorville. Siinä missä luettelo yleensä herättää kaupunkilaiselle talokuumeen, tällä kertaa wau-elämys jäi melkoisen laihaksi. Luettelosta katsastan yleensä ensimmäisenä kohteiden sisustukset, seuraavana tarkastelen materiaalivalintoja ja pohjaratkaisuja. Sisutuksen osalta kiinnitän huomiota uusiin ratkaisuihin, valaistukseen ja siihen, kuinka arkkitehtuuri näkyy sisustusvalinnoissa. Materiaaleissa puolestaan laadukkaat ja luonnolliset ratkaisut kiinnostavat minua. Pohjaratkaisut puolestaan ratkaisevat sen voisiko kuvitella elävänsä asunnossa.

Sisustuksia on toki varhaista arvioida tässä vaiheessa, kun luettelon kuvienotto hetkellä kohteet ovat olleet kesken. Näiden kuvien perusteella monet kohteista näyttivät hutaisten stailatuilta ja varsinainen uusien trendien herättely uupui joukosta. Aivan kuin kuvaukset olisi olleet viikkoja liian aikaisin, niin keskeneräiseltä talot näyttivät.Täytyi kaivaa varastosta viime vuoden luettelo ja katsoa pitikö ensi vaikutelma paikkansa.

Vaikka messut ovat ihan tuossa naapurikaupungissa, saattaa visiitti jäädä meiltä tänä kesänä väliin. Kohteita on todella vaikea arvioida kokonaisuudessaan ilman paikalla käyntiä, mutta nostaisin esille pari vierailun arvoista kohdetta.

syyskuunkuudes asuntomessut1

syyskuunkuudes asuntomessut2

SISUSTUS – 22 Lakkalaine ja Urban Villa 1

Lakkalaine on yksi messujen suurimmista taloista ja näinpä kohteeseen mahtuu niin tilava keittiö että riittävästi huoneita isommallekin perheelle. Mustavalkoinen Puustellin-keittiö on yksinkertaisen tyylikäs. Kivitalon eleganssin viimeistelee mustaa, valkoista ja erilaisia beigen sekä harmaan sävyjä yhdistelevä sisustus. Sisustuksen suunnitellut Sanna kertoo blogissaan Kelly Hoppenin tyylin olleen inspiraationa kohteessa. Kelly Hoppen yhdistettynä skandinaaviseen muotoiluun kuulostaa hyvältä minun korvaani. Tämän tyyppiset ylelliset sisustukset jäävät usein vähemmistöön suomalaisilla messuilla ja olisikin hieno nähdä tuoko sisustus kaivattua pehmeyttä muuten melko yksinkertaiseen kivitaloon. Hienoa nähdä kohde, jossa on yhteinäinen linja läpi talon.

syyskuunkuudes asuntomessut3

Samaa ylellisyyttä tuntuu olevan myös Urban Villassa, jossa piisaa kimallusta ja italialaisia design-tuotteita. Kiinnostava yksityiskohta Urban Villassa on myös kattoterassi porealtaineen ja viherkattoineen.

ARKKITEHTUURI ja PUURAKENTAMINEN – 19 Vivola ja 26 Villa Kapee

Jos jonakin kauniina päivänä rakentaisimme talon, olisi se kivitalo tai moderni hirsitalo. Hirsitalot kiinnostavat, koska jykevä puu hengittävänä ja elävänä materiaalina kiehtoo minua. Kohdalle ei ole kuitenkaan vielä sattunut sellaista modernia hirsikotia, joka designin puolelta ei veisi ajatuksia liiaksi vapaa-ajan asumiseen. Täydellistä taloa etsiessä käyn mieluusti tutustumassa erilaisiin puurakentamisen vaihtoehtoihin.

19 Vivola ei varsinaisesti täytä määritelmää hirsitalo, mutta edustaa puutaloissa modernia muotoilua ja talon pohja on varsin oiva. Talon ulkonäkö on moderni ja eleetön. Sisustuksessa on hyödynnetty Artekia, Vitraa ja muita design-klassikoita vilahtelee kuvissa.

26 Villa Kapee on puolestaan ihan ehta hirsitalo, jossa persoonalliset ikkunat tuovat ilmettä talon julkisivuun. Vaalea keittiö on moderni ja vie pois ajatuksia hirsimökkimäisestä rakentamisesta. Sisustusratkaisut eivät ole ihan oman maun mukaisia, mutta talon arkkitehtuuri kiinnostaa kokonaisuudessaan.

YKSITYISKOHDAT – 16a Pontius Isokivi

Tässä kohteessa minua kiinnostavat sisustuksen yksityiskohdat kuten messinkiset suihkut ja viimeistellyn oloinen sauna. Näitä onkin tarkemmin esitelty uusimmassa Dekossa. Viehättävä taustatarina on myös se, kuinka tinkimättömästi nuoripari on rakentanut taloa ja miten nopealla aikataululla päätöksiä on tehty.

syyskuunkuudes asuntomessut4

Aikaisempina vuosina messujen kohteista on löytynyt yleensä yksi, jossa viimeistelty sisustus on yhdistynyt, hyvään pohjaan ja oivaltavaan arkkitehtuuriin. Sellainen talo, johon voisi muuttaa samoilta istumilta. Viime vuonna sellainen oli Teemu Saukkosen suunnittelema ja sisustama Passivitalo Leija (kuva yllä), jonka moderni lookki, puuta ja harmaan sävyjä yhdistelevä sisustus oli täydellinen omaan makuuni. Materiaalivalinnoissa ei oltu tehty kompromisseja ja yksityiskohdat vaikuttivat viimeistellyltä.

Siinä missä moni kohde näyttää tässä vaiheessa kevyesti stailatulta, kaipaisin joukkoon aikaisempien vuosien kaltaisia kohteita, joissa sisustus on ollut tiivisti osa talon suunnittelua ja sellaisia nimiä kuin Kirsi Valanti ja Helena Karihtala. Toki kohteiden perusteellinen arviointi vaatisi sen, että niitä pääsisi katsomaan paikan päälle.

Asuntomessujen puolestaan toivoisin olevan entistä enemmän suunnannäyttäjä ja keskustelunherättäjä siitä, millaisena asuminen Suomessa nähdään tulevaisuudessa. Etenkin nyt, kun messut järjestetään metropoli-alueella olisin toivonut enemmän asumisen vaihtoehtoja kerrostalojen ja erillistalojen välille.