Habitare 2015 – värejä ja tulevaisuuden tuulia

Nyt niitä lupaamiani otoksia tämän vuoden Habitaresta. Kaikkineen messuista jäi hieman ristiriitainen mielikuva. Ahead-osasto oli jälleen kerran erittäin hyvä ja raikkaasti toteutettu, mutta sen ulkopuolelle jäävä anti jätti hieman valjun ja väsyneen vaikutelman. Kenties tämä johtui messuväsymyksestä lauantai-iltapäivänä. Voisikohan Ahead-alue olla nykyistäkin laajempi ja ottaa entistä vahvemmin kantaa trendeihin sekä esitellä uutta?

syyskuunkuudes habitare2015 7
syyskuunkuudes habitare2015 8
syyskuunkuudes habitare2015 6

Ahead alue oli taitavasti koottu ja erosi muista halleista positiivisesti. Tällä hetkellä, kun rakentaminen ei ole ajankohtaista nämä nurkat messuilla olivat kiinnostavinta antia minulle. Syksy näyttää tuovan tulleessaan värejä. Alueella oli esillä niin pastellinsävyjä kuin tummaa lilaa ja petroolia. Persikkaan taittavaa roosaa näkyi monien huonekalujen verhoiluissa ja valkoiset sohvat näyttävät muutenkin väistyneen värien tieltä. Väriloiston yhdistyminen messingin ja kuparin loistoon näyttää herkulliselta. Tulevaisuuden trendejä mutustelevalla Signals-osastolla värejä on yhdistelty ennakkoluulottomasti ja rohkealla kädellä. Tästä hatunnosto, vaikka omaan makuun tummimmat tehosteseinät palaavat muotiin hieman liian pian. Värimaailmaltaan täyteläistä esillepanoa kevensi kevyet lasiset valaisimet, joita näkyi monella osastolla. Uskon, että eri väristä lasia tullaan näkemään tänä syksynä paljon sisustuslehdissä ja blogeissa messingin sekä syvien värien rinnalla.

syyskuunkuudes habitare2015 10
syyskuunkuudes habitare2015 9

Signals-osastolla messukävijä sai nopean katsauksen siitä, mitä muotoilun maailmassa on käynnissä parhaillaan ja mihin suuntaan kuluttajakäyttäytyminen sekä maailman tapahtumat ohjaavat muotoilua. Tämä on juuri sitä mitä ainakin allekirjoittanut on odottanut Habitare-messuilta, hienoa. Osaston suunnittelussa oli huomioitu suurten yhteiskuntaa muovaavien megatrendien vaikutus asumiseen – kaupungistumisen myötä asuntojen koko pienenee, omistamisen merkitys vähenee, tulevaisuudessa kestävä kehitys ja vastuullinen kuluttaminen ovat osa jokapäiväistä arkea. Signals osasto otti löyhästi kantaa siihen, kuinka tämä tapahtuu muotoilussa. Esillepanon linkittyminen megatrendeihin olisi voinut tulla esille selkeämmin, messukävijälle olisi voitu kertoa mikä huone heijastelee mitäkin ja kuinka tuotteet liittyvät mihinkin trendiin.

syyskuunkuudes habitare2015 1
Messujen kiinnostavin esine oli ehdottomasti Maija Puoskarin suunnittelema Pino pino -maljakko. Eri värisistä osista koostuva maljakko kasvaa sen myötä, minkä mittaisia kukkia siihen ollaan asettelemassa. Maljakon värit tuovat mukavasti rentoutta ja energiaa erilaisiin kattauksiin.

syyskuunkuudes habitare2015 5

syyskuunkuudes habitare2015 4

syyskuunkuudes habitare2015 3

Klassiset brändit ja messuosastot kuten Vitra, Marimekko ja Kannustalo olivat esillä tyylilleen uskollisina ja viimeistellyin osastoin. Omia suosikkejani osastoista olivat Tapio Anttilan töitä esittelevä moderni osasto ja Kannustalon tummanpuhuva Lato, joka oli sisustettu viimeistä piirtoa myöten viihtyisäksi. Olisin kuitenkin kaivannut mukaan niitä suomalaismuotoilun uusia kasvoja, joita Design Market oli tulvillaan. Ilman niitä muotoilun näyteikkuna vaikutti hieman valjulta.

syyskuunkuudes habitare2015 11

syyskuunkuudes habitare2015 12
Ensi vuonna uudestaan ja loppuun vielä kuva, joita ilman ei voi tarinoida tämän vuoden Habitaresta. Ne sateenvarjot. Ihania, eikö totta.

syyskuunkuudes habitare2015 2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *