Habitaren maistiaisia ja vinkit messuvieraille

Keskiviikko-aamuna suuntasin askeleeni kohti Messukeskusta ja lähdin haistelemaan uusia sisustustuulia Habitareen. Täytyy sanoa, että Habitare nostaa tasoaan vuosi vuodelta ja tämän vuoden kattaus ei ollut pettymys. Messujärjestäjän ohessa myös näytteilleasettajat olivat panostaneet messuosastoihin ja paikoin tunnelma oli kuin suoraan sisustuslehden sivuilta. Toivon, että tämä saman suuntainen trendi jatkuu ja jonakin päivänä messut mittelevät aidosti samassa seurassa Tukholman ja muiden kansainvälisten messujen kanssa.

syyskuunkuudes_habitare2016-1

habitare2016_konjakki

habitare2016_final3

syyskuunkuudes_tummansininen

Suosittelen lämpimästi vierailua tämän vuoden messuille. Oma kierrokseni painottui Ahead-alueelle, jossa on esillä kiinnostavimmat trendit, suunnittelijat ja tuoreet nimet. Käytännön vinkkinä, että kannattaa etukäteen vilkaista nopeasti messujen pohjakartan ja listaa näytteilleasettajista, itsellä kierros Ahead-alueelle tahtoi mennä kehän kiertämiseksi ja sokkeloisilla käytävillä olin kävellä ohi parista osastosta. Jos messualue tuntui paikoin sokkelolta, olivat näytteilleasettajat onnistuneet luomaan osastoille viihdyttävän kotoisan tunnelman. Tämän vuoden messujen teema oli Ovet auki ja mielestäni tämän aisti koko messukattauksessa. Inspiraationa teemalle on ollut yhdessä tekeminen ja talkoohenki, messukävijälle tämä näkyy viihtyisyytenä ja tyylien kerroksellisuutena.

Messukävijälle syksy näyttäytyi hämyisenä ja paikoin jopa mystisenä. Siinä missä petrooliseinät ja tummanpuhuvat sävyt olivat viime syksynä muutaman osaston piristyksenä, olivat tummat sävyt vallanneet nyt lähes koko messukeskuksen. Valkoinen oli saanut väistyä syvän tunnelmallisten värien tieltä. Värit olivat saaneet parikseen luonnonmateriaaleja, vaaleaa puuta ja pastelleja. Raikas ja mystisen tummat sävyt loivat mielenkiintoisen yhdistelmän.

syyskuunkuudes_habitare

syyskuunkuudes_habitare_tikkurila

Ylelliset luonnonmateriaalit

Vielä pari vuotta sitten ylellisyys näkyi messuilla kimalluksena ja säihkeenä. Nyt ylellisyys on materiaaleissa – kalanruotoparkettia, raakasilkkiä, nahkaa, pellavaa, keramiikka ja korkkia. Messuosaston muistuttavat enemmän kotia kuin kiiltävää messuosastoa. Oma suosikkini osastoista oli Matrin osasto, johon Susanna Vento oli suunnittellut ylellisen mukavan makuuhuoneen. Haikailin konjakinvärisen nahkan perään pari vuotta sitten ja silloin moista ei ollut juuri saatavilla Helsingin sisustuspuodeissa. Nyt nahkaa on pieninä yksityiskohtina valaisimissa, vetimissä ja kalusteissa, mutta myös suurempina pintoina tekstiileissä.

syyskuunkuudes_habitare2016_matri

syyskuunkuudes_habitare_matri2

syyskuunkuudes_habitare_matri4

syyskuunkuudes_habitare_matri3

Jos luonnonmateriaalit ovat tämän vuoden messuilla tapetilla, niin ovat myös viherkasvit, joita näkyi monilla osastoilla somistuksena. The Block – alue esittelee designmaailman uutuuksia ja tuotteita, joita ei välttämättä vielä edes tuoteta. Riikka Kantinkosken ja WWW suunnittelema Flower shelf on yksi osaston suosikeistani ja toden totta toivon, näkeväni tämän hyllyn kaupoissa tulevaisuudessa.

syyskuunkuudes_habitare_blockt

habitare2016-1-7

Signals –osasto

Trendianalyytikko Susanna Björklundin kokoama ainutlaatuinen sisustuksen trendejä ja ilmiöitä luotaava näyttely on messujen inspiroivinta antia. Osasto esittelee sisustukseen, asumiseen ja elämään vaikuttavia megatrendejä ja ilmiöitä eri teemojen kautta. Ihastuin näyttelyyn jo viime vuona, koska uutuustuotteiden rinnalla on hienoa lukea asioista ilmiöiden taustalla. Harvat trendit syntyvät tyhjästä ilman tilausta. Tämä osasto kannattaa kiertää ajatuksen kanssa.

syyskuunkuudes_signals_habitare4

syyskuunkuudes_signals_habitare

syyskuunkuudes_signals_laatat

Seinäpinnat ja struktuurit

Messuilla vieraillessa kannattaa tänä vuona katsella seiniä ja erilaisia seinäpintoja. Sen lisäksi, että niiden tumma värimaailma on kiehtova, mielenkiintoa tuovat erilaiset pinnat. Keraamisia laattoja oli nähtävissä monella osastolla käytettävän uudella tapaa ikään kuin omana taideteoksenaan kuten kuvan seinälle asetellut kuusikulmaiset Hattulan Kaakelitehtaan laatat. Laatat eivät sulautuneet seinävaatteen asemaan, vaan toivat kokonaisuuteen syvyyttä. Laattojen ei tarvitse olla samaa väriä tai edes samaa kokoa, kiinnostavimmat kokonaisuudet ovat syntyneet kokoelmasta keskenään täysin eriparia olevia laattoja. Korkkia näkyi lattiapintojen lisäksi myös seinälle ripustettavina akustiikkalevyinä. Puuta oli puolestaan käytetty taitavasti seinien paneloinneissa ja maalaamattomana vanerina.

habitare2016_final1-11

Asun

Jos Signals-osio on kerroksellinen yhdistelmä mennyttä ja tulevaa, niin Asun-lehden ja Bo LKV:n osasto on katsaus tämän päivän asumiseen ja koteihin. Asun-lehden ja Bo LKV:n yhteisosastoa on kiitelty laajalti, eikä suotta. Laatikoihin rakennetut huoneet näyttivät, miltä asuminen tänä päivänä näyttää ja millaisista toiminnallisuuksista koti syntyy. Huoneet olivat tunnelmallisia ja kaikki ajankohtaisimmat sisustustrendit näkyivät huoneiden sisustuksessa. Tummansininen olohuone kokoaa yhteen niin nahkaa ja kiveä että beni ouran –maton. Puuterisissa pastellisävyissä loistava lastenhuone oli omalla kohdalla ajankohtaisin ja suloisesta huoneesta sai oivaa inspiraatiota omaan kotiin.

Asun kokonaisuuden läheltä löytyy myös Marimekon koti –osasto, mikä kannattaa ehdottomasti myös käydä katsastamassa. Marimekon uutuuskuosi pääsy henkilökohtaiselle haavehankinnat –listalle ja osasto itsessään on saanut kansainvälistä huomiota.

width="1000"

]

Kids are all right

Tänä vuona Habitare-messuilla lapset ja lapsiperheet on huomioitu erityisen hyvin. Helsingin Design Weekin tuottamalla Habi Kids -alueella, lapset pääsevät tutustumaan muotoilun maailmaan installaatioiden ja erilaisten työpajojen kautta. Messuilla on myös hyviä ideoita lastenhuoneen sisustamiseen ja perheen pienimmät pääsevät itse testaamaan kalusteita ja ratkaisuja.

Rohkeasti kannustan ihmisiä liikkeelle myös vaunujen kanssa. Ahead –alue on rakennettu niin, että siellä mahtuu liikkumaan vaunuilla ja entistä suuremmat messuosastot jättävät myös tilaa liikkua. Jos maltatte odottaa, niin itse olen kokenut sunnuntai-iltapäivän olevan hyvä ajankohta perheelliselle vierailla messuilla.

syyskuunkuudes_habitare2016_final1-5

syyskuunkuudes_habitare2016-1-4

Toivotan kaikille antoisaa messuvierailua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *