Itsetehty kookosjogurtti ja marjainen chia-hillo

Aivan ensimmäisiltä viikoilta lähtien huomasin, että vauva reagoi jollekin syömälleni. Reaktiolla en tarkoita pientä vatsanpurua vaan pulauttelua, mikä sai miettimään jääkö sinne vatsaan ylipäätään mitään. Vaipan vaihdon tiheys ja sieltä löytyvät tuotokset vahvistivat epäilyäni, kaikki ei ole ihan kunnossa. Rota-rokoite oli viimeinen niitti ja vauvan suolisto meni todella huonoon kuntoon. Tämä näkyi luonnollisesti tytön kasvussa ja neuvolan ”kattellaan”-neuvojen sijaan, hakeuduin allergialääkärin pakeille. Tyttö oli periaatteessa tyytyväinen oloonsa ja tähän päivään asti ainoa oire mikä meiltä on puuttunut, on juurikin kipuitku.

Tein nopeasti muutoksia omaan ruokavalioon ja tiputin pois maidon, välttelin kananmunaa, naudanlihaa ja soijaa. Proteiinirakenteensa takia nämä kaikki saattavat aiheuttaa vauvalle äidinmaidon kautta oireita, jos yksi näistä aiheuttaa oireita. Allergialääkäri vahvisti epäilykseni maitoallergian suhteen ja nyt olemme saaneet vatsan tasapainoon. Katsotaan miten tytön tilanne kehittyy.

Itse en ole kokenut maidon välttämistä kovin vaikeana. En ole juonut maitoa sitten leikkikouluiän, en jatka ruokia kermalla tai täydennä proteiiniannostani rahkalla tai raejuustolla. Monesta maitotuotteesta minulle itsellenikin tulee hieman huono olo, tuntuu kuin olisin syönyt kiviä. Olen todennut, että kohtuudella nautittuna kerma, voi ja hapanmaitotuotteet sopivat minulle. Tällä hetkellä juustoja ja maustamatonta jogurttia on ikävä. Ne palaavat aikanaan omaan ruokavalioon ja toivottavasti myös tyttökin pääsisi maistelemaan hapanmaitotuotteita aikanaan.


K-markettien Vege-hylly ja kasvimaitotuotteet ovat olleet maitoallergisen pelastus. Vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka paljon. Puuron ja smoothien olen jo vuosien ajan tehnyt kauramaitoon. Juustolle en ole löytänyt korviketta vegehyllyltä, vaan vaihtoehdot ovat olleet melkoisen teennäisiä. Toinen mitä kaipaan on maustamaton jogurtti ja etenkin täyteläinen turkkilainen jogurtti, sille en ole löytänyt vaihtoehtoja. Yosan marjainen kauravälipala kuuluu meidän perheen perussettiin, mutta greek style –yogurtit eivät oikein vakuuta.

Selailin kirjahyllystä löytyviä Karita Tykän ja Virpi Mikkosen raakaruokaan keskittyneitä reseptikirjoja ja tadaa, löysin muutaman jogurttireseptin. Parin kokeilun jälkeen parhaimmaksi vaihtoehdoksi valikoitui Karita Tykän kookosjogurtti. Reseptin voit kurkata täältä Karitan blogista. Teen jogurtin yleensä tämän ohjeen mukaan Pirkan Parhaat –kookosmaidosta, joka on sen verran täyteläinen, että tärkkelyksen voi jättää pois. Koska pidän jogurtin hapokkuudesta, olen lisännyt joukkoon vielä puolikkaan limen mehun. Olen antanut jogurtin tekeytyä 36-48 tuntia.

Verrattuna turkkilaiseen jogurttiin kookosjogurtti on melko tymäkkää ja rasvaisuus tekee täyden olon nopeasti. Jogurtta voi nauttia sellaisenaan tai vaikkapa kasvissosekeiton silmänä. Pieni annos tätä riittää ja tämän vastapainoksi tekee mieli jotain raikasta. Talvella yhdistelimme jogurttiin veriappelsiinia ja chia-hilloketta. Alla resepti marjaiseen chia-hilloon.

Chiahillo

3 rkl chia-siemeniä
5 dl marjoja (mustikoita, vadelmia ja punaherukoita)
2 dl vettä (veden määrä riippuu siitä, kuinka paljon
2 tl kookossokeria

Surauta marjat ja neste tehosekoittimella seokseksi. Marjoista ei tarvitse tehdä täysin sileää seosta vaan siinä voi olla rakennetta. Lisää kookossokeri tai makusi mukainen makeutus, maista. Sekoita chia-siemenet marjojen joukkoon.

Laita seos tekeytymään yöksi lasipurkkiin, jossa chia-siemenet turpoavat.

Jogurtin sekä chia-hillon teko oli kivaa puuhaa yhdessä vanhemman tytön kanssa, joka on kiinnostunut kaikista sekoitteluhommista ja häärii usein keittiössä ruoanlaitossa mukana. Tänä talvena koko perhe on sairastanut sitkeää nielutulehdusta ja olen ottanut kaikki keinot vastustuskyvyn parantamiseksi. Ennen kuin kevätaurinko tuo kaivattua lisävirtaa, olen lisännyt Artic Warriorsin Mahti – väinönputki-yrttieliksiiriä pari teelusikallista aamulla veden joukkoon ja tyttärellä välipalan sekaan. Ehkä Pohjoisen elinvoima ja väinönputken vitamiinit vahvistaisivat vastustuskykyä.

KOTITEKOINEN KOOKOSJOGURTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *