Keittiö tänään

Tältä näyttää keittiössä tänä päivänä. Tai oikeastaan jo muutama viikko sitten, mutta tuskailin valokuvien kanssa tovin. Ennen kuin kuoppaan kameran, julkaistaan nämä otokset, eiköhän näistä saa idena keittiön nykytilasta. Vaaleansininen retro-keittiö sai väistyä valkoisen keittiön tieltä. Hetken jopa pohdin, että vanhasta keittiöstä olisi voinut jättää jonkun kaapiston uuteen keittiöön muistoksi vanhasta. Valitettavasti vanhassa keittiössä ei ollut sopivaa hyllykköä tai muuta erillistä osaa, jonka olisi saanut helposti upotettua uuteen kokonaisuuteen. Työskentelykorkeudetkin, kun ovat muuttuneet kummasti 40 vuoden aikana. Eletään siis rehellisesti tätä päivää.

syyskuunkuudes valkoinen keittiö tolomeo faretto
syyskuunkuudes saarreke tammi
syyskuunkuudes valkoinen keittiö HTH athena
syyskuunkuudes valmis keittiö HTH athena circle

Keittiö oli asunnon massiivisen remontin isoin kohde, jonka suunnittelu aloitettiin jo siinä vaiheessa, kun asunnosta oli tehty tarjous. Toimitusaikojen ja pohjatöiden takia, olikin hyvä edetä näin. Alusta asti oli selvää, että keittiö yhdistettäisi ruokailutilaan ja väliseinä purettaisi pois. Myös keittiön valkoinen väri oli selvää alusta asti. Keittiöliikeistä tutustuimme Kvikin, HTH:n ja Nixin mallistoihin. Lopulta päädyimme tanskalaiseen HTH-keittiöön, jonka premium mallistosta löytyi meidän makuun sopiva Athena Circle –ovimalli.

Edellisessä kodissa meillä oli korkeakiiltoinen valkoinen keittiö. Korkeakiiltoiset ovet miellyttävät edelleenkin silmää, mutta halusimme hieman vaihtelua. Mattapintaisten valkoisten ovien valinta oli yllättävän vaikeaa, osa vaihtoehdoista näytti hieman halvoilta ja pinta likaa ja sormenjälkiä keräävältä. Athena-ovissa on hieno hivenen satiininen pinta ja normaalimallistoa paksummat ovet tuntuvat laadukkaalta. Nixi-keittiön osalta täytyy sanoa, että mallistosta löytyy upeita murrettuja harmaan sävyjä ja hetken jo mietin väripaletin kääntämistä päälaelleen. Suosittelen ehdottomasti Nixin puoleen, jos haaveissa on harmaa sävyinen keittiö.

HTH Keittiön Athena-mallistossa on tarjolla mielenkiintoisia ja viimeisteltyjä yksityiskohtia. Meidän keittiö on melkoisen suuri ja vetimettömien yläkaappien pariksi valitsimme upotetut ympyrävetimet, siitä tulee myös nimi Athena Circle. Vetimistä tulee hieman ilmettä keittiöön ja onhan hitunen 60-luvun henkeäkin.

syyskuunkuudes circle

Valkoisten ovien pariksi valitsimme vaaleat tasot. Täysin valkoinen kvartsitaso tuntui jo hieman liian valkoiselta ja laboratoriomaiselta omaan makuumme. Klassinen marmori oli kummankin unelma, mutta ajatus marmorijäljennöksestä kuulosti melkoisen kitchiltä. Katselimme vaalean harmaita kvartsitasoja, kunnes keittiöliikkeessä näimme Tulikiven upean marmoria jäljittelevän kvartsitason. Tulikiven taso asennuksineen oli hinnaltaan huima tämän kokoiseen keittiöön ja lopulta tilasimme tasot Diapolin kautta. Diapolista löytyi Carrara Quarts, joka testipalojen perusteella vakuutti meidät. Voi olla, että Tulikiven tasossa olisi hivenen loisteliaampi kiilto kun Diapolin tasoissa, mutta kaikkineen olemme oikein tyytyväisiä.

syyskuunkuudes diapol kvartsitaso
syyskuunkuudes tammitaso keittiö
syyskuunkuudes keittiö kitchenaid

Sitä mitä ei voi peittää, korosta. Keittiön ikkunan takia jouduimme laskemaan tasoa reilu kymmenen senttiä alemmaksi kuin muualla keittiössä. Tätä korkeuseroa ei pysty häivyttämään, niinpä korostimme sitä. Kivitason sijaan matalammalla tasolla materiaalina on kuultovalkeaksi käsitelty tammi. Ikkunan edustasta onkin tullut oiva leivontapaikka ja samaa materiaalia on käytetty l-mallisessa saarekkeessa. Puutasot on Bauhausista ja ne käsittelimme ne itse osmo colorilla.

Ennen kuin keittiötä päästiin asentamaan täytyi mm. purkaa vanha, vetää uudet sähköt, vetää seiniin uusi pinta, maalata, asentaa parketti ja tehdään kattoon koolaus. Puh. Ajatuskin saa kylmät väreet pintaan. HTH-keittiöön olemme oikein tyytyväisiä, jo suunnitteluvaiheessa heiltä tuli hyviä ideoita ja prosessi eteni tarkasti. Vanhan asunnon remontoijana osaan erityisesti arvostaa sitä, että keittiösuunnittelija kävi vielä paikanpäällä tarkistamassa mitat. Keittiö asennettiin itse ja monta tuntia asennusaikaa säästyi, kun kaapistojen rungot toimitettiin valmiiksi koottuna.

Hullujen päivien lähestyessä vinkki kaikille keittiöremontista haaveileville – keltaisen katalogin sivuilta löytyy keittiöön muutakin kuin kippoa ja kappoa. Siemensin keittiökalusteet löytyi juuri näiltä keltaisilta sivuilta ja saatiin ne reippaasti edullisemmin kuin keittiöliikkeestä.

Tolomeon Farettot on saatu asennettua, mutta keittiön yksityiskohdista puutuu vielä välitilaan tuleva kirkas lasi. Kaikki aikanaan, eihän tässä keittiössä ole kokattu vielä vuottakaan. Kokkauskaksikon sopu on säilynyt nykyisessä keittiössä oikein hyvin, nyt kummallakin on tilaa. Seuraavana keittiön hankintalistalla on verhot ja yrittiruukut sekä muita ”hyggeä” lisääviä tavaroita. Löytyisiköhän sellaisia Tukholmasta?

syyskuunkuudes faretto tolomeo
syyskuunkuudes valkoinen keittiö lilja

Kerron mielelläni lisää keittiöstä ja keittiöremontista, jos sellainen on jollakulla ajankohtainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *