Kuoseja eteisen elvytykseen

Nyt on kuulkaas kamerat kaupattuna ja uutta kameraa odotellessa ei voi muuta kuin tuijotella seiniä. Viime aikoina eteiseen seinä on kaihertanut silmään tai oikeastaan se, että eteisessä ei ole mitään tunnelmaa. Valkoiset seinät, beiben kyytipelit, naulakko ja mahonkiovet – siinä se. Se on vaan ankea. Suomessa ei harrasteta sen kummemmin näyttäviä sisääntuloja tai sisäänkäyntejä. Hallit kruunuineen eivät kuulu ainakaan tähän 60-luvun rakentamiseen, mitä oma kotinikin edustaa.

On ihanaa, että eteisestä aukeaa näkymä koko kotiin, mutta samaan aikaan eteinen on osa koko kotia. Kodin ainoa luonnonvaloton pimeä nurkka näkyy kaikkialle ja on käytännössä samaa tilaa olohuoneen kanssa. Eteisenkin kohdalla pätee hyvin sääntö – korosta sitä, mitä ei voi peittää. Näinpä olen katsellut eteiseen tapettia, jolla tila elvytetään ankeasta upeaksi. Vakka en olekaan tehosteseinänainen, tässä tapauksessa tapetti tulisi ainoastaaan eteisen päätyseinään, sillä toinen seinä jatkuu olohuoneeseen asti ja olohuoneessa kuosit saavat olla maisemassa ja sisustustyynyissä. Samassa yhteydessä laitetaan myös eteisen väliovi.

syyskuunkuudes_graafiset_tapetit
1. Borås – Trapez 2. Cole & Son – Pompeian 3. Borås -Trapez 4. Sandberg – Otto Black 5. Borås – Prisma

Miettiessäni tapetteja 60-luvun taloon, tulee ensimmäisenä mieleen graafiset tapetit ja Boråksen Wallpapers by Scandinavian designers. Arne Jacobsenin Trapez -tapetti on yksi pitkäisista suosikeista ja uskon vaalean sävyn raikastavan tilaa. Saman malliston Prisma on hieman rauhallisempi kuosi ja etenkin vaaleassa sävyssä kontrasti on pieni, jolloin migreeninpelolta säilytään. Cole & Sonin klassikkotapetti Pompeian on myös elegantti vaihtoehto ja Sandbergin Otto on puolestaan moderni, vaikka ei kovinkaan kantaanottava.

syyskuunkuudes_tapetit2
1. & 2 Borås – Wonderland, Mårdgömma 3. & 4. Pihlgren ja Ritola – Kiurujen yö

Kuvioiden makuun päästyäni myös isommat kuosit ja satumainen meininki alkoi kiinnostamaan. Etenkin, kun näin Call it Home -blogissa upean tummansinisen satumaisen tapetin. Tapetti on Boråksen Wonderland-mallistosta, jossa on toinen toista herttaisempia malleja. Kotimaisia klassikoita edustaa taas Birger Kaipiaisen Kiurujen yö. Kirjavia, mutta moderniin kotiin sopivia. Näihin on helppo ihastua, mutta en oikein ole varma onko nämä kuosit juuri tämän kodin juttu. Vaaditaan ehkä hieman nostalgisempia puitteita tähän kuositteluun.

SYYSKUUNKUUDES_TAPETIT_SANDBER_SKOG
1. Sandberg – Rost Light grey 2. Sandberg – Paper

Kuosikierroksen jälkeen silmä kaipaa rauhaa. Sandbergin Skog on uusi mallisto, mikä on ihanan rauhallinen. Rypistellyltä paperilta näyttävä tapetti vaikuttaa kuvissa elävältä ja jotenkin rauhalliselta. En lämpene kovasti tapeteille, jotka esittävät jotain muuta mitä ovat, mutta tässä on jotain sympaattista. Myös maalauksellinen harmaa syherö näyttää pintana kauniilta, vaikka itse ehkä valitsisin kalkkimaalin tämän tyyppisen pinnan loihtimiseen. Ihania rauhallisia harmaan sävyjä, mutta tämä seinä ja tila taitaa kaivata hieman jämäkämpää värimaailmaa.

…niin maalaisiko seinän sittenkin tummansiniseksi? Valintoja, valintoja…. Muutaman sisustussiskon kanssa pohdittiin, että ehkäpä lähes mustanpuhuvan tummansininen mattaseinä olisi sittenkin kaikista näyttävin ratkaisu ja sopivan rauhallinen tausta kaikeille oheistavaralle eteisessä.

Katsotaan siis mitä seinälle lopulta levitellään ja millä ajalla, uuden projektin aloittaminen kohta kävelevän beiben kanssa on aina yhtä letkeää puuhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *