Matkakuumetta ja New York muistoja

Matkakuumetta. Sitä on taas liikkeellä. Olisipa tiedossa loma ja reissu, johonkin lämpimään uuteen paikkaan. Tutustumaan uuteen kaupunkiin, kulttuuriin ja makuihin.

On toki niitä täydellisiä paikkoja, johon voisi lähteä uudestaan päivänä minä tahansa. Yksi niistä on New York. Saattaa kuulostaa varsin kliseiseltä, että blogissa hehkutetaan Ison Omenan ihanuutta, mutta heinäkuisella häämatkalla tämä kaupunki jätti ikimuistoisen vaikutuksen kumpaankin meistä. Olo loman jälkeen oli väsynyt, mutta samaan aikaan kentälle saapuessa tuntui, että voisi lähteä uudestaan reissuun saman tien. Melko nopeasti kumpikin meistä alkoi puhumaan uusintareissusta Nykiin.

Lisätään hieman matkakuumetta ja katsotaan Nykin kuvia. Kuvia katsellessa täytyy taas todeta, että turistiräpsyt ei onnistu koskaan – kaikesta näkemästään hämmästyneenä on vaikea keskittyä kuvien ottoon. Ehkä näistä saa kuitenkin osviittaa siitä miten New York näyttäytyi meille. Miksi tämä kaupunki sitten teki lähtemättömän vaikutelman?

syyskuunkuudes newyork street view

syyskuunkuudes newyork sky

Syyskuunkuudes_newyork

syyskuunkuudes newyork soho

syyskuunkuudes newyork silitysrautatalo

Kaupungin siluettia katsellessa ja kaduilla kulkiessa tuntui, että todellakin kulki elokuvan lavasteissa, niin moni paikka oli elokuvista tai TV-sarjoista tuttu. Tuon tuosta tuli mieleen väläyksiä omista suosikkielokuvista ja tietenkin Sinkkuelämästä. Heinäkuussakin kaupunki oli täynnä elämää ja ihmisiä. Kenties lähestyvän itsenäisyyspäivän ”Fourth of July” ansiosta kaupunki oli rennolla juhlatuulella ja tarjosi myös puitteet lomailuun. Suurkaupunki ei ollut uuvuttava ja raskas, vaan ystävällinen.

syyskuunkuudes new york brooklyn

Syyskuunkuudes Newyork siluetti

syyskuunkuudes_newyork_brooklynbridge

Ystävällisiä olivat myös paikalliset ihmiset. Suomalaisen jurotuksen todellakin oppii tunnistamaan, kun on viikon viettänyt kaupungissa, jossa small talk tuntuu olevan jokaisen kaupunkilaisen DNA:ssa. Ystävällisyys tuntuu aidolta, ei tippien kalastelulta tai turhalta ulkokultaisuudelta. Ystävällisyydellä tarkoitan sitä, kun metrossa vieressä istuva teinipoika sanoo ”terveydeksi” aivastuksen perään, tai sitä kun saat sponttaanit komplementit päivän asusta vaateliikkeen asiakkaalta.

Vaikutuksen meihin teki myös ruoka. Mutkaton ja herkullinen ruoka. Viikon aikana ei ennättänyt maistella kuin pintaraapaisun kaupungin tarjonnasta, mutta sekin oli maittava. Pieni ennakkotutkailu kaupungin ravintolatarjontaa on suositeltavaa, sillä pystyy helposti välttämään pahimmat rosvosektorit ja alhaisilla verensokereilla sinkoilun ruoan perässä. Tässä muutama vinkki omista suosikeista, kaikki näistä sijaitsevat Sohon ympäristössä, linkeistä pääset katsomaan tarkemmat osoitteet.

syyskuunkuudes ruoka wingsit

syyskuunkuudes newyork hampurilainen

newyork ruoka jäätee

• Reissun parhaat wingsit tarjoiltiin Five Napkin nimisessä ravintolassa. Mentiin ravintolaan kaupungin parhaiden hampurilaisten perässä, mutta kuinka ollakaan chilikastikkeen höystämät wingsit, superherkulliset nachot ja mocktailit veivät kielen mennessään.
• Mutkatonta ja mausteista oli puolestaan tarjolla Villagessa sijainneessa Momofuku Ssäm Bar. Pienestä baarissa desibelit saattaa nousta korkealle, mutta ruoan hinta-laatusuhde on hyvä. Pöydänkin saa melko helposti, jos malttaa hetken odotella ja nautiskella vaikkapa yhden drinksun.
• Reissun yllättäjä oli omassa hotellissa, Trump Sohossa, sijainnut Koi. Ravintolassa tarjoiltiin japanilaista ruokaa Kalifornialaisella twistillä. Kaupungin toinen Koi löytyy Bryant Parkista. Tarjolla oli hyvistä raaka-aineista tehtyjä herkullisia kala- ja liharuokia. Täällä meidän suosikkeja oli hummeritacot, niin lohi- että kobe-carpaccio.

syyskuunkuudes_newyork_herkut_koi

syyskuunkuudes_ruoka_koi

syyskuukuudes newyork koi

syyskuunkuudes newyork ruoka

Ostokset ovat tässä kaupungissa oma lukunsa ja kannattaa jo lähtiessä pohtia satsaako määrään vai laatuun? Laadulla tarkoitan tässä tapauksessa sitä, että satsaako vaikkapa Marc Jacobsin veskaan tai Diane Von Furstenbergin mekkoon, jollaisen hankkimisesta saa Suomessa vain haaveilla. Määrä on tässä yhteydessä hyvä- ja kohtuulaatuisten perusvaatteiden hankkimista joko Outlet-kylistä tai keskustan edullisimmista tavarataloista esim. Macys. Tällä kertaa meidän perhe panosti enemmänkin määrään ja perusvaatetukseen. Rouvalla työvaate kaappi täydentyi Calvin Kleinen mekoilla ja paidoilla, Banana Republicin housuilla ja Michael Korsin veskalla ja muutamilla kengillä. Herra puolestaan täydensi kesävaatevarastonsa pariksi suveksi Ralph Laurenilta ja Tommy Hilffigeriltä. Ensi kerralla ostosmanian sijaan taidan keskittyä enemmänkin yhden klassikko-asun kokoamiseen ja laatuun.

Heinäkuu cityssä oli kuumaa. Onneksi vilvoitusta tarjosi upea Central Park ja hyvin ilmastoidut museot. Central Parkissa kaikui musiikki ja Summer Stage tarjoili live-musiikkia ihan maailman huipulta joukossa mm. Counting Crows ja Sam Sparro. Itse yhdistän edelleenkin Sam Sparron Happiness kappaleen tähän aurinkoiseen lauantai-päivään Central Parkissa.

newyork central park

Monipuolinen ja avoin New York jäi mieliini unelmakohteena. Jonakin päivänä suuntaan sinne uudemman kerran. Tänä talvena pidemmät reissut jäävät haaveeksi, mutta onneksi päästään maaliskuussa vaihtamaan maisemaa ja lähdetään viikonlopuksi Tukholmaan. Ensi talvena lomaillaan sitten tämänkin talven edestä.

BTW. onkos kenelläkään jaossa hyviä hotellivinkkejä Tukholmaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *