Sellainen stuga kuin lomailija

Syyskuunkuudes_stuga_lainaus1

Mitäpä tällaisena muuta sitä voisi tällaisena harmaana sunnuntaina ajatella kuin kesää ja lomaa? Äitiyslomalaisena loma on varsin suhteellinen käsitys, kun periaatteessa päivät toistavat samaa kaavaa tai kaaosta oli loma tai arki. Yhtä kaikki, kesällä on luvassa toisenlaista arkea ja lomailua koko perheen voimin. Tiedossa on kenties matkaa etelän rannoille, Suomen kiertuetta ja oman kesähuoneen rakennusta mökkirannoille.

Mökkirannoille rakennettava elintasotölli kulkee nimellä beach house ja ajatuksena on, että sen neliöt tuovat rauhaisan lomasopen ja nukkumapaikan meidän perheelle varsinaisen mökin pihapiiriin. Sormet syyhyävät jo innostuksesta, Pinterestistä ja sisustuslehdistä on kaivettu inspiraatiota unelmien beach houseen. Hankintoja on tehty talvialesta ja nettikirppiksiltä, pohjaan on jo sommiteltu kalusteiden paikkoja ja värimaailma on pohdittu. Luonnollisesti rakennuksen tulee sulautua pihapiiriin ja olemassa olevaan rakennuskantaan, muutoin hirsisestä rakennuksesta tulee hyvin yksinkertainen.

Mistä se unelmien beach house on sitten tehty?

Luonnon ääressä

Mökkilomien parasta antia on se, kun saa olla luonnon äärellä. Nukahtaa linnunlaulua kuunnellen järvenliplatus kauempana soiden. Ilma on raikas ja hirsitalon suojissa on hyvä hengittää. Aamulla voi herätä katsellen järvelle ja mennä terassille juomaan aamukahvia, hyvällä tuurilla tehdä muutaman aurinkotervehdyksen mökkinaapureiden kauhuksi ennen kuin muu väki herää. Luonto on paras maalaus ja alati ilmeitään vaihtava taideteos, jonka jälleennäkemistä me kesälomaltamme odotamme. Niin paljon kuin pidänkin kaupunkilomista ja kaupunkien vilinästä kaipaan kesällä rauhoittumista luonnon helmassa ja puuhailua mökkimaalla. Tämän takia halusimme, että rakennukseen tulee isot ikkunat järvelle päin ja terassilla voi paistatella päivää.

Kuvankaappaus 2016-4-3 kello 11.38.43

Erilaista kuin kotona

Mielestäni kesäpaikan ei pitäisi olla hautausmaa ykköskodista hätistetyille tavaroille, vaan omanlaisensa kokonaisuus. Kierrätys on ehdottomasti suositeltavaa myös mökin sisustamisessa, mutta rajansa kaikella. Roska ei muutu aarteeksi mökilläkään. Eikös lomalla ole tarkoitus ladata akkuja ja rentoutua. Itse en usko puitteiden olevan parhaat rentoutumiselle, jos joka nurkka on täytetty kotoa lähtöpassit saaneella tavaralla. Yksinkertainen on parasta.

Vaikka omassa tyylissä ei tapahdu mitään fundamentaalisia muutoksia, on lomakodissa oiva tilaisuus kokeilla jotain erilaista kuin kotona. Omalla kohdalla tämä erilaisuus tarkoittaa raikkaampaa väripalettia, yksinkertaisempia kalusteratkaisuja ja ripaus retroilua. Mökki on sellainen ympäristö, johon minäkin katsastan kuparipannua ja piirtelen mielessäni vanerista sängyn päätyä. Beach houseen saatan muitta mutkitta hankkia kukkaprinttiä ja kirjaville rättimatoillekin on nyt tilaus.

Syyskuunkuudes_hamptons1
syyskuunkuudes_hamptons2

Tunnelmaa kuin Hamptonissa

Hampton liittyy kiinteästi omiin kesälomien unelmakuvastoihin. Tiedättehän vaaleaksi maalattua lankkua, kookkaita lasilyhtyjä, rivistö aurinkotuoleja, naulakkoon heitetty kesähattu liereineen. Sellaista lomalla pitää olla, rentoa mutta ei rupuista. Tunnelma syntyy tyynyistä, peitoista, luonnonmateriaaleista, kerroksista ja yksityiskohdista. Samanlaista ylellisyyttä kuin New Yorkin inspiroimassa sisustuksessa, mutta reippaasti rennompaa ja luonnollisempaa.

Jottei lopputuloksesta tule liian päälleliimatun oloista täytyy Hamptons ideaa vielä sulatella ja pohtia miltä näyttää Hamptons Järvi-Suomessa. Niin ja miten yhdistetään Hamptons ja räsymatto?

Mukavuus ennen kaikkea

Visuaalisella puolella Hamptons edustaa mukavuutta, mutta mukavuus on myös käytettävyyttä. Jos kummastelen ihmisten taipumusta raahata kodeista kaikki käytetty mökkirannoille, niin vanhojen patjojen uusi elämä kesäkodeissa pistää vähän miettimään. Edelleenkin, eikö lomalla ole tarkoitus levätä ja palautua? Miksi sitten rääkätä selkäpoloa virttyneellä jousipatjalla tai hiirenjyrsimällä vaahtomuovikauhistuksella. Pienen vauvan äitinä unet on prioriteettilistalla ykkösenä ja, jos vauva suo hyvät unet en aio niitä pilata huonolla patjalla. Näinpä kaikille meille omat sängyt, jotka kestävät myös talvisäilytystä.

Mukavuuteen liittyy myös valaistus ja oikea lämpötila. Suomen kesäyöt ovat valoisia ja, jos hyvin käy päivät helteisiä (pidetään peukkuja). Näinpä isot ikkunat tarvitsevat kaverikseen pimennysverhoja ja mahdollisesti myös muuta suojaa auringolta, jotta uni maittaa yöllä eikä lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi sisätiloissa.

Syyskuunkuudes_hamptons3
Kuvankaappaus 2016-4-3 kello 11.46.07

Sisällä ja ulkona

Suomen kesä on arvaamaton. Voi olla, että huoli lämpötiloista on täysin turha ja sen sijaan kannattaa satsata kunnon untuvapeittoihin. Näinpä varataan kumpparit, reilusti villasukkia ja lämpöiset torkkupeitot koko porukalle. Optimisti toki uskoo aurinkoiseen kesään ja näin ajatuksena on asetella terassille pari aurinkotuolia sekä riippukeinu pienelle mökkeillijälle leikkejä varten. Terassille voisi istutaa omaan ruukkuunsa pari amppelimansikkaa, josta voisi maistella kesänmakuja tuoreeltaan.

Syyskuun_kuudes_hamptons4

Tilaa elämiselle ja leikeille

Juurikin Suomen kesän arvaamattomuudesta johtuen täytyy sisälle jättää riittävästi tilaa leikeille ja ylimääräinen tavara täytyy saada jaloista pois. Monesti mökkimajoitusta suunniteltaessa säilytystilat jäävät vaille huomiota ja itse ainakin tuskastun siihen, jos vaatteita pitää viikkokausia kaivaa laukun pohjalta. Näinpä jo suunnitteluvaiheessa pohditaan tarkasti säilytysratkaisut ja esimerkiksi sängyn alle jäävät hukkaneliöt tullaan hyödyntämään tähän tarkoitukseen.

Tällä reseptillä suunnitellaan lomapaikkaa tälle ja tuleville kesille. Toivottavasti saadaan valmista pintaa ennen Juhannusta.

Kuvat: Remodelista, Emily Gilbertin kuvaama Hamptons House Style me Pretty

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *