Sisustushankinnoista ja säästämisestä niitä varten

Onko sisustus koskaan valmis? Ei varmastikaan. Tällä hetkellä pienten fiksausten lista kotona tuntuu melko mittavalta – olohuone tuntuu olevan kaikkea muuta kuin valmis. Edellisestä kodista naaratut kalusteet ajavat asiansa, mutta ehkä kokonaisuus on kuitenkin kompromissi. Olohuone sikseen.

moderni makuuhuone

moderni romanttinen makuuhuone

Aikaisemminkin olen kertonut, että makuuhuoneen sisustuksessa valinnat menivät ensimmäisellä kertaa putkeen. Huone ei varsinaisesti edusta omaa tyyliäni puhtaimmillaan, vaan on romanttisempi versio siitä. Tämä vain toimii tässä kontekstissa ja huoneessa on hyvä fiilis. Projektivimma ei ulotu tänä vuona tänne, vaikka uudet yöpöydänvalaisimet olisivat kivat. Samoin kuin muualle kotiin kaipaisin myös tänne hieman yksinkertaisempia linjoja, ja haavelistalla on valkoiset AJ-valaisimet.

Mutta miten ne projektilistan haaveet toteutetaan, kun listalta löytyy useampi design-valaisin, mattoja ja tuoleja? Kärsivällisesti ja asia kerrallaan. Etenkin hoitovapaan jälkeen olisi täysin mahdotonta tyhjentää hankintalistaa. Täytyy säästää ja katsoa, mitkä asiat vaikuttavat kaikista eniten asunnon ilmeeseen ja yleiseen viihtyvyyteen. Mitkä hankinnoista ovat pelkkiä mielitekoja ja mitkä taas oikeita tarpeita? Tärkein kysymys on se, onko hankintaan taloudessa varaa? Mikään haave ei ole kulutusluottojen tai ylenpalttisen vyönkiristyksen arvoinen.

makuuhuone rento petaus

Makuuhuone valkoharmaa

Tällä hetkellä haavelistan kärjeen on kiilannut Tolomeo –valaisin, jollaista haaveksin jo edellisessä kodissa. Tiedän, että kesäkuukausien aikana valaisinhankinnat jäävät taka-alalle, joten tälle hankinnalle voin budjetoida rauhassa ainakin puolivuotta aikaa. Suhteuttamalla hankinta säästöaikaan, näen onko edes mahdollista säästää valaisimen verran syksyyn mennessä vai onko realistista tehdä ostos vasta myöhemmin? Tärkeintä on suhteuttaa hankinnat ja niihin säästäminen omaan tulotasoon. Laitan kuukausittain sivuun omaan valaisinrahastoon ja laskin, että syksyn hämärässä budjetti on koossa, eikä säästöohjelma rasita liikaa päivittäistä taloutta. Mikä tärkeintä, uskon hankinnan kestävän aikaa ja kulkevan meidän matkassa vielä pitkään.


Kas tässä vielä kootusti omat vinkit haavelistan lyhentämiseen:

• Mieti mikä on oma tyyli ja miten haaveet istuvat omaan tyyliin?
• Priorisoi hankinnat
• Säästä
• Seuraa second hand –myymälöitä ja kirppareita
• Bongaa alennusmyynnit
• Nauti hankinnoistasi

Paras säästövinkki on se, että osta ainoastaan tarpeeseen ja vain sellaista mistä pidät. Pitkällä aikajänteellä kompromissien teko tulee kalliiksi, kun kompromissin tilalle hankkii uuden kompromissin tai tuotteen laatu ei kestä sille kaavailtua käyttöä. Tällainen kuluttaminen ei ole kestävää oman talouden tai ympäristön näkökulmasta.

Nämä makuuhuoneen valaisimet ovat hyvä esimerkki siitä, miten omaa silmää miellyttävät tuotteet kestävät aikaa. Korkeampi lasinen lampunjalka on ostettu noin kymmenen vuotta sitten omaan ensimmäiseen kotiin. Ostin sen Stockmannilta ja hintaa oli muistaakseni 55 euroa. Juuri ensiasunnon hankkineelle vastavalmistuneelle se oli kohtalaisen iso summa. Iso kankainen varjostin olisi maksanut toisen mokoman, niinpä ostin vain jalan ja ensimmäisen ajan vuoden siinä oli Ikean paperivarjostin. Valaisimella on tunnearvoa, mutta kyllä se edelleenkin sattuu silmään myös visuaalisesti – milloin se on ollut yöpöydällä, milloin tytön huoneessa tai olohuoneessa. Ajatuksena siis se, että itselle mieluisat hankinnat maksavat itsensä ajan mittaan takaisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

unna lehtipuu timanttipesula

Euroihin liittyen vielä lukuvinkki ihan jokaiselle. Unna Lehtipuun Timanttipesula, on kansantajuinen kirja rahasta, sen merkityksestä ja rahankäyttöön liittyvistä tavoista. Jos olet koskaan miettinyt miksi olet sellainen rahankäyttäjä kuin olet, niin suosittelen lukemaan kirjan. Raha määrittelee valintojamme enemmän kuin uskommekaan ja itse pohdin asiaa paljon etenkin hoitovapaan aikana. Kirjaa lukiessa ainakin minä tunnistin tiettyjä käyttäytymismalleja ja syitä niiden takana.

Suosittelen siis lukemaan kirjan ja kirjoittelen sen tuomista oivalluksista vielä myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *