Teemapostaus: Toimiva sisustus

On tullut elokuun sisustusteema-postauksen aika. Tällä kertaa bloggaajaporukka sai haasteen Esmeralda’s blogin Essiltä, joka haastoi meidät miettimään sisustuksen toimivuutta. Vaikka sisustamisessa esteettisyys onkin tärkeä asia, toimiva sisustus on muutakin kuin kauniita värejä ja esineitä. Millaisia toiminnallisia oivalluksia olet tehnyt? Mikä on paras toiminnallinen ratkaisu sisustuksessa?

Esteettisyys ja toimivuus kulkevat käsi kädessä kodin sisustuksen suunnittelussa. Käytännöllisyyteen ja sisustuksen toimivuuteen kiinnittää tuskin huomiota normaaliarjessa. Mutta jos sisustus ei toimi, pilaa se myös sisustuksen esteettisen annin. Sisustuksen toimivuus on raamit, jonka varaan sisustuksen esteettisyys rakennetaan. Silloin, kun astiat löytyvät paikoiltaan, pyykkihuolto soljuu kuin ajatus ja vaatteet on helppo laittaa kaappiin, on sisustus toimiva. On helppo koristaa ja kaunistaa kotia, joka on siisti ja toimiva.

syyskuunkuudes_toimivasisustus10

syyskuunkuudes_toimivasisustus7
syyskuunkuudes_toimivasisustus5

Minulle toimivuus tarkoittaa arjen helpoutta ja riittäviä säilytystiloja. Edellisessä kodissa, kun juuri säilytystilojen rajallisuus aiheutti päänvaivaa. Tällä hetkellä ainoa asia, jossa toimivuus kodissamme takkuaa on pyykkihuolto ja kylpyhuone. Seuraavaan kotiin haaveilen isompaa kylpyhuonetta ja muutamaa ratkaisevaa lisäneliötä, jotka on pyhitetty pyykkihuoltoa varten. Tähän kotiin muuttaessamme samanlainen haave oli ylimääräinen säilytystila ja siihen toimiva sisustus tällä hetkellä kulminoituu. Etenkin vaatesäilytkseen olen tällä hetkellä erityisen tyytyväinen.

syyskuunkuudes_toimivasisustus12

Kerrostalokodissa neliöt eivät sallineet walk in closetin rakentamista saatikka kodinhoitohuonetta. Näinpä esittelen otteen melko tyypillisen kerrostalokodin vaatesäilytyksestä, harvoinpa tässä blogissa tulee avattua kaappeja.

Nyt kurkistetaan mitä vajaa kuusimetrinen makuuhuoneen seinä on syönyt sisälleen. Kirenan valkoisten lasiovien takaa löytyvät Ikean Pax –vaatekaapit ja niissä Komplement –sarjan sisukset. Kummallekin meistä on jyvitetty omaa kaappitilaa lähes kolme metriä ja tällä hetkellä ratkaisu toimii loistavasti. Kumpikin sai rauhassa suunnitella miten käyttää oman tilansa. Minä halusin omaani tankotilaa paidoille ja kapeamman kaapin pidemmille mekoille, oman hyllyn asusteille ja runsaasti laatikoita. Lankakorien tilalle valitsin laatikot ja ylellisyyttä tuomaan joukossa on myös lasia. Ratkaisun toimivuus on koitoksella ainoastaan silloin, kun olemme lähdössä samaan aikaan. Silloin, kaapinovet tahtovat törmäillä kummankin pyrkiessä omalle kaapilleen. Tällaisia tilanteita meillä on erilaisista työajoista johtuen melko vähän.

syyskuunkuudes_toimivasisustus3
syyskuunkuudes_toimivasisustus2

Kaapit avatessa on helppo nähdä vaatevarasto yhdellä silmäyksellä, tilaa on sopivasti suhteessa omaan vaatevarastoon, etenkin nyt kun vaatekaapin sisältö on kokenut melkoista karsintaa. Pidän siitä, etteivät vaatteet ole kaapissa liian ahtaasti sullottuna. Uskon niiden kestävän paremmassa kunnossa, kun ne saavat happea ympärilleen eivätkä ole yhdessä mytyssä. Väitän myös, että näin tulen käyttäneeksi vaatekaapin sisältöä monipuolisemmin, kun näen mitä se sisältää.

syyskuunkuudes_toimivasisustus9

syyskuunkuudes_toimivasisustus15

syyskuunkuudes_toimivasisustus8

Tangoilla säilytän kauluspaitoja, jakkuja ja toppeja. Valitsin isoon tankokaappiin kevyet vaateripustimet, jotta paksu puuhengari ei veisi liikaa tilaa. Tangolla on ne vaatteet, jotka ovat käytössä arjessa. Tällä hetkellä valikoima näyttää arkisemmalta, kuin töissä ollessani, jolloin jakut ja siistimmän paidat veivät isomman osan säilytystilasta. Tämä valikoima vastaa paremmin tämän hetkisiin tarpeisiini. Rekin alla on asustehylly, johon olen koonnut korut, huivit ja muut kaunisteet. Nämä eivät ole päivittäisessä käytössä, mutta parhaimmillaan säilytyskin voi olla silmäniloa. Vyöt sun muut löytyvät samasta paikasta, ja kiireisinä työaamuina oli helppo koota kokonaisuus samojen ovien takaa. Vaaterekin alla oleviin laatikoihin on viikattuna suorat housut ja hameet, sekä rennommat mekot omaan laatikkoonsa. Alimpaan laatikkoon on jemmattu kenkälaatikot. Leveissä laatikoissa vaatteita ei tarvitse pinota päällekkäin ja lomittain aseteltuna, näen yhdellä silmäyksellä mitä laatikossa on.

syyskuunkuudes_toimivasisustus2

Paksummat neulee ovat viikattuina hyllyille samoin kuin farkut sekä chinot. Ylähyllyllä on jemmassa aivan helteisimmille päiville varatut vaatteet, kun taas kaappien pääliset on varattuna talvitakkien ja vierasvuodevaatteiden säilytykseen. Ikean isot laatikot vetävät yllättävän paljon tavaraa sisäänsä ja kaapin päälliset korvaavatkin yhden kuivavaraston.

syyskuunkuudes_toimivasisustus13

syyskuunkuudes_toimivasisustus14

Siistimmät mekot ja juhlavaatteet ovat säilössä omassa tankokaapissaan. Täällä on jemmassa pussissaan myös hääpuku. Jos näillä vaatteilla ei ole nyt päivittäistä käyttöä, niin perheen pienin käy tutkimassa mekkojen helmat lähes päivittäin.

Toimiva sisustus ei ole rakettitiedettä, vaan arkisia ratkaisuja, jotka on mietitty asukkaan näkökulmasta ja tarpeista lähtien. Silloin toimivuus ja esteettisyys kulkevat käsi kädessä, toisiaan tukien. Niin peiliähän tähän makuuhuoneeseen ei mahtunut, mutta esteettisesti tuo kokovartalopeili istui parhaiten ruokailutilaan, niinpä asukokonaisuutta voi kipittää mallailemaan keittiön puolelle. Tässä kohtaa toimivuus sai antaa myöten esteettisyydelle.

syyskuunkuudes_toimivasisustus1

Postaus on Sisustusbloggaajaryhmän teemahaaste. Valitsemme sisustusaiheisen teeman, josta jokainen postaa omasta näkökulmasta. Kuun lopussa teeman antanut bloggaaja tekee koostepostauksen aiheesta. Tämän kuun koosteen voit lukea Esmeralda’s blogista, josta näet bloggareiden ajatuksia toimivasta sisustuksesta.

2 thoughts on “Teemapostaus: Toimiva sisustus

  1. Kiva postaus ja hyvä aihe. Kaunis sisustus menettää loistokkuuttaan jos se ei ole toimiva. Meidän kodin parhaiten toimiva kokonaisuus on kylpyhuoneen ja pukuhuoneen yhdistelmä, jota en ole blogiini vielä kuvannutkaan. On ihanaa vilvoitella rauhallisen sävyisessä ja tunnelmallisessa pukeutumistilassa, josta on kulku myös terassille. Toinen asia josta tykkään on meidän walk in closet eli pukeutumishuone, jossa molemmille on kaksi metriä omaa avointa kaappitilaa. sitäkään en ole vielä kuvannut blogiin kertaakaan;) Miten muuten tähän sisustusbloggaajien ryhmään pääsisi mukaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *