Tulee joulu kultainen (tänäkin vuona tahdoin tai en)

Halloween on nyt juhlittu ja viimeistään viikon päästä Isänpäivän jälkeen alkaa jouluhössötys. Vuosi vuodelta aikaisemmin. Pikku hiljaa sitä itsekin kääntää katsetta kohti joulua. Mielessä ei ole kuitenkaan niinkään paketit ja lahjat, vaan se kuinka tätä juhlaa vietetään ja millaisia perinteitä meidän perheeseen tulee. Ne perinteet toki muotoutuvat ajan myötä, mutta ainahan sitä saa haaveilla.

Pienelle tämä on ensimmäinen joulu, ja tästä vuodesta hänelle ei jääne vielä kovasti muistoja. Silti tämä joulu on erityinen. Viime vuonna vietimme ensimmäistä kertaa joulua omassa kodissa ja myös tänä vuona jäädä pyhiksi omaan kotiin. Tätä ennen pakkauduttiin autoon ja reissattiin kotikonnuille vanhempien luokse. Oma stressitaso laskee merkittävästi, kun ei tarvitse matkustella mihinkään, vaan voi toivottaa lähisukulaiset tervetulleeksi omaan kotiin.

Mistä ne joulumuistot sitten syntyvät? Ihmisistä, tuoksuista, tarjoiluista ja hyvästä rennosta olosta. Se hyvä rento olo on ollut hakusessa monena jouluna ja tuntuu, että juhlasta on tullut suoritus. Sen suorittamisen sijaan haluaisin tarjota pienelle lämpöisen ja hyväntuulisen juhlan perheen kesken. Toki tyttö on vielä niin pieni, että päivän käsikirjoitus elää moneen kertaan.

_A5A3288.tif
Joulu_Granit1
Granit joulu2015 2

Haaveissaan sitä kuvittelee viettävänsä joulua täydellisessä postikorttimaisemassa korkeiden hankien keskellä. Takkatuli ritisee ja taustalla kuuluu joululaulut, ilmassa leijailee mausteiden tuoksu ja glögipata porisee koko päivän. Kynttilät välkkyvät ja koristeet sulautuvat harmonisesti kotiin. Koristeet ovat sopivasti kimaltavia ja, niissä näkyy ajan patina ja muistot. Aattoamu alkaa leppoisalla aamiaisella, päivä kuluu tarjoiluja valmistellessa, viimeisiä paketteja paketoiden ja ulkoillen, illalla käydään saunassa (joka on tietenkin puulämmitteinen). Sitten nautitaan illallisesta ja siinä sivussa avataan paketteja. Pyhät vietetään rennosti perheen kera, ulkoillaan, käydään pulkkamäessä, tavataan ystäviä ja ollaan yhdessä höyryävien patojen äärellä, illalla katsotaan yhdessä leffa ja näperrellään paketeista löytyneillä lahjoilla. Luulen, että tulevina vuosina näiden asioiden painopisteet kääntyvät päälaelleen – paketit ja vain ainoastaan paketit ovat pienen juhlijan listalla kärjessä niin aattona kuin pyhinä.

_A5A3573.tif
_A5A4222.tif

Nämä joulunmuistot pitäisi vielä jonkun koota. Tässä nykyisessä tilanteessa, jossa nukutaan yöunet kahden tunnin pätkissä ja oma aika on pikkuisen päiväunien varassa, onkin hyvä aloittaa valmistelut ajoissa. Näissä Granitin kuvissa on sellaista tunnelmaa, jota joulukotiin haen, saa nähdä onnistunko meille sellaisen loihtimaan. Talvisia värejä, lasia, luonnon materiaaleja ja kasveja – siinä on kelpo tyyliresepti jouluun. Korkeita hankia en ehkä Helsinkiin saa, mutta johonkin pieneen tunnelman kohotukseen taipunen.

_A5A3354.tif

Sesonkiin liittyvillä kasveilla ja muutamalla koristeella saa jo mukavan jouluisan tunnelman ilman sen suurempaa lavastusta. Eihän me vietetä joulua missään näytelmän kulisseissa vaan kotona, jossa eletään ihan normaalia elämää. Varsinaista tonttupolkkaa ei meillä nähdä, mutta kaapeista löytyy valoja, lasiset joulupallot ja reilusti kynttilöitä. Lisätään joukkoon vielä huonekuusi ja hyasintti, sekä lämpöisen pehmoiset sohvatyynyt niin ollaan jo aika pitkällä. Nämä kaikki tuovat hieman valoa ja pehmoisuutta pimeään vuoden aikaan. Pikkuiselle olisi kiva tehdä joulukalenteri, vaikka siitä ei taida tänä vuona vielä innostuakaan. Leipomukset ovat tänä vuonna puhdasta extraa ja niitä tehdään, jos ennätetään.

_A5A4498.tif

Ja joulusiivous. Tarvitseeko sitä ulottaa kaappeihin asti? Eihän me edelleenkään vietetä joulua kaapissa, eihän? Ei siis tehdä joulustressistä perinnettä ja yritetään tehdä se joulutunnelma kaupunkikotiin, vaikka niitä ilman niitä korkeita nietoksia, paukkupakkasia ja pihasaunaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *