Vacation as I know it

syyskuunkuudes_saimaa_holiday8syyskuunkuudes_saimaa_holiday1

Ensimmäisen lapsen kanssa sitä on välillä autuaan tietämätön asioista ja todella naiivi. Voi uskotella itselleen, ettei meillä asiat todellakaan tule menemään noin tai ratkaistaan asia jotenkin paremmin. Sitä voisi kuvitella, että vuoden aikana arjen metkut taaperon kanssa ovat iskostuneet takaraivoon. Niinpä. Mutta siltikin kesäloman suhteen minulla taisi olla hattaran punaisia kuvitelmia lomailusta jälkeläisen kanssa. Ajattelin kaikkien lomapäivien olevan sellaisia kuin näissä kuvissa, aurinkoisia, leppoisia, iloisia ja vaivattomia. Mielessäni siirsin lasta edeltäneet kesät tähän päivään ja kuvittelin neidin tuovan vähän extraa lomapäiviin. Extraa hän toikin, hieman enemmän kuin osasin odottaa. Unohdin tyystin sen, että juuri kävelemään oppineen lapsen vanhemmalla on omaa aikaa keskimäärin kolme tuntia päivässä. Kaksi tuntia päiväuniaikaan ja tunti illalla, kun bebe on tainnutettu yöunille ja pahin kaaos on raivattu pois kotoa. Näistä päivävapaa on kotioloissa armoitettu kotitöille ja iltavapaa puolestaan on utuinen tila ennen pystyyn nukahtamista. Tämä on siis tilanne arkisin, joten miten tämä yhtälö muuttuisi lomalla?

En halunnut heti kättelyssä tyrmätä kesälomasuunnitelmia ja vedota asioiden mahdottomuuteen lapsen takia. Olla tylsä ja sanoa kokeilematta, ettei me voida, koska meillä on nyt tämä lapsi. Mun mielestä asiat yleensä ratkeaa ja välillä on hyvä käydä siellä mukavuusalueensa rajoilla, jopa lomalla. Oma asenne ratkaisee paljon. Mikään ei ole tylsempää kuin kompromissit. Tänä kesänä me matkustettiin niin kuin ennenkin, syötiin ravintolassa, tavattiin ystäviä ja oltiin mökillä. Pääpiirteissään asiat sujuivat hyvin, lennot meni nappiin ja Alppiloma oli hauska, kavuttiin vuoren rinteitä, eikä neljän ruokalajin illalliset hotellissa olleet mahdottomia. Mökilläkin pärjäiltiin, mutta unohdettiin se seikka, ettei meillä ole enää yhtä paljon vapaa-aikaa kaikille projekteille ja juurikin yhteinen vapaa-aika on paljon arvokkaampaa kuin aikaisemmin. Aika ajoin tunnelma tuppasi kiristymään ja mietittiin yhdessä sitä, miten me ihan oikeasti halutaan lomailla ja ketä varten me lomaillaan? Lopulta meillä oli yhdessä hauskaa ja tehtiin kivoja juttuja. Silti loman jälkeen väsyttää paljon enemmän kuin ennen lomaa.

syyskuunkuudes_saimaa_holiday2

syyskuunkuudes_saimaa_holiday4

syyskuunkuudes_saimaa_holiday6

syyskuunkuudes_saimaa_holiday7

Mökkeily taaperon kanssa osoittautui loman haastavimmaksi osioksi. Lapsuuden kesät olivat tunnetusti aurinkoisia, enkä haaveissani edes tohtinut visioida lapselleni muun kaltaisia kesäkelejä. Mikäs sitä on polskiessa rantaviivassa ja lakaista ruokailun sotkut terassilta suit sait sukkelaan? Ihanaa ulkoilmaelämää ja välillä käydään viilentymässä veneretkellä. Entäs sitten, kun sataa ja olet poteroitunut kahdestaan taaperon kanssa mökkiin. Isä duunaa pihalla beach housea, jotta perheellä olisi jatkossa oma kesänviettosoppi. Sinusta ja taaperosta ei ole merkittävästi apua rakennushommissa. Käytännössä mies vietti rakennustyömaalla lähes ympäripyöreitä päiviä ja olin kahden taaperon kanssa sisätiloissa sateensuojassa. Poissa on ne päivät, jolloin saattoi sadepäivänä lukea kirjaa ja sateen tauotessa pistäytyä ulkona etsimässä sieniä tai mustikoita, suunnitella lomaviikon menuja, katsastaa yrttimaan tarjontaa tai kitkeä kukkapenkkiä. Elää kuin Strömssössä konsanaan. Pistäytymisreissut jäi tällä kertaa välistä. Sadesää ei kuitenkaan tehnyt lapsesta merkittävästi flegmaattisempaa, vaan vauhti kiihtyi mitä vakaammaksi askeleet kävivät. Neiti on utelias, energinen ja hyvin reipas.

Ensimmäisenä päivänä taapero bongaa mökkikeittiön laatikot ja kaivaa alalaatikosta tomerasti fileerausveitsen. Tältä siis tuntuu, kun sydän jättää lyönnin välistä. Babyprooffaat laatikot ja löydät taaperon puuhellan äärestä kädessään sinun kännykkäsi, joka on kovaa vauhtia saamassa loppusijoituspaikan hellan nokikätköistä. Lasket kymmeneen ja korjaat kännykän talteen. Puuhellasta riittää iloa koko lomaksi, löytyy jos minkälaista luukkua ja niitä aukomalla on kiva testailla mamman päivän kuntoa. Taapero tuntuu löytävän mökiltä jokaisen portaan, vaaran paikan ja mutkan. Sinustakin tuntuu, että päiväunet voisi tehdä terää. Lastenohjelmien katsominen kännykältä ei kuulosta enää lainkaan huonolta ratkaisulta viettää aikaa, vaan juurikin tarpeelliselta hengähdystauolta. Myös pari ylimääräistä välipalaa solahtaa päiväohjelmaan, kun kipollinen marjoja rauhoittaa temmeltäjän hetkeksi aloilleen syöttötuoliin.

Siinä missä ennen lasta arjen pyörittäminen mökillä on käynyt leikiten, niin nyt lomaparatiisi tarjoaa jos minkälaista arjen pikku haastetta. Aamupuuron keitto puuhellalla on huomattavasti hitaampaa puuhaa kuin induktioliedellä. Vaipan vaihdotkin saavat uuden ulottuvuuden, kun oikean lämpöinen vesi ei tule hanasta vaan se lämmitetään saunan padassa. Pottatreenit tulee tarpeeseen. Tiskikoneen täyttämisen sijaan lämmittelet taas vesiä ja tiskaat astiat käsin. Luonnollisesti astiat tiskataan päiväuniaikaan, kun et vielä ole kasvattanut takaraivoon silmiä, joilla seurata taaperon puuhia hellan äärellä. Tuhertaessa hellaan liekkiä ja polttaessasi kanat kiinni grilliin, mietit onko jäätelö oikeasti mainettaan parempi lounas koko perheelle?

Takaraivossa mieltä kalvaa tekemättömät projektit. Voisin olla työmiehen apuna raksalla, voisin tehdä puutarhahommia, voisin kunnostaa terassin kalusteet. Voisin olla hyödyksi. Missä muualla olisin ollut enemmän hyödyksi kun lapsen kanssa? Mutta kun mustikat ja sienisaalitkin odottelevat metsässä. Kun aviomies kipaisee rakennustyömaalta tultuaan sienimetsään kello kymmenen illalla, mietit onko tässä todellakaan mitään järkeä? Kaikkea ei voi saada.

syyskuunkuudes_saimaa_holiday3
syyskuunkuudes_saimaa_holiday9

Tämä on vain tämä vaihe elämästä. Yritän uskotella itselleni, että ensi kesä on erilainen tai ainakin omat odotukset ovat realistisemmat. Rantatalokin saatiin asumista varten valmiiksi ensi kesää varten ja ensi vuonna mökkeilyyn osaa suhtautua eri tavalla. Jos jokin on varmaa niin se, että matkalaukku elämä on tässä konseptissa loppu. Tällä lomalla vaihdoimme tiuhaan majapaikkaa mökin ja anoppilan välillä. Ennen raapaistiin omat tavarat kassiin ja nyt tuntuu, että joka siirron yhteydessä kootaan autoon muuttokuorma. On hyvä, että jatkossa kesägarderobille on Loma-Suomessakin oma osoite.

Ensi kesän lomia suunniteltaessa kaikista tärkein juttu on se, että jokainen meistä saa levätä ja loman jälkeen on rentoutunut olo. Niin ja, että meillä on aikaa olla yhdessä. Vaikka aika ajoin taaperon vauhti meinaa viedä mehut itseltä pois, on ihana seurata miten vauhdikas menijä kehittyy ja tutustuu tähän niin ihmeelliseen maailmaan. Pitäisi malttaa itsekin pysähtyä välillä ihmettelemään.

Kirjoittelen vielä lisää reissusta Alpeille, jossa Zell am See oli yllättävän toimiva kohde pienen lapsen kanssa.

Miten teidän kesä meni? Mitä teitte, reissasitteko vai nautitteko lomasta kotona?

4 thoughts on “Vacation as I know it

 1. Kaikkea ei tosiaan voi saada. 🙂 Taaperon ja vielä 2-vuotiaankin kanssa lomailu on aikamoista… me oltiin aika paljon kotona silloin 2-veen kanssa kesälomalla, se oli ihan hyvä ratkaisu. Oikeasti tilanne muuttuu nopeastikin ja nyt 4-veen kanssa on jo aivan erilaista. Ja jos yhtään lohduttaa, niin ajatus neljän ruokalajin illallisista olisi ollut kyllä meidän poitsun kanssa täysi mahdottomuus, joten hyvin te vedätte! Ihanaa kun uskallat kirjoittaa tällaisen postauksen.

  1. Kiitos Suvi ja onhan näissä perhepostauksissa aina riskinä se, että joku suuttuu tai vetää porot nokkaan pelkästään jo sen takia, että välillä laajennan blogin aihepiiriä näin. Kuitenkin isoin kritiikki tässä tulee ihan itselle ja epärealistisille suunnitelmille.
   Mä olen huomannut kummilapsissa tuon saman, että neljävuotiaana tapahtuu jonkinlainen järkiintyminen. Teilläkin kuvissa vilahteli niin reippaanoloinen ja symppis pellavapää. Aika menee niin nopeasti ja vielä jonakin päivänä haikailen näiden hurlumhei-kesien perään. Ja mitä tulee tuohon illallispolitiikkaan, niin tyttö on kaikessa tekemässään todella reipas ja on todella kiinnostunut ruoasta, typsy söi omat annoksensa samalla kuin me omiamme ja pysyi pois pahanteosta. Niin ja syöttötuolista pöytään kiipeily opittiin vasta reissun jälkeen, joten sekin varmaan vaikutti 😉

 2. Erittäin hyvin kirjoitettu postaus ja paljon ajatuksia joihin voin samastua. Mulla on kolme pientä lasta joista nuorin on 10kk. Oltiin justiin kaksi viikkoa lomalla suvun mökillä ja se oli melkoista sähellystä koko ajan. loman loputtua tuntuu tosiaan että on väsyneemoi loman jälkeen kuin ennen lomaa!:/ No, ens kesänä helpottaa jo vähän ja silloin ehkä saamme lähteä vähäksi aikaa mieheni kanssa kahden jonnekin pariksi yöksi 🙂 Käy kurkkaamassa myös minun uutta blogia pellavaajapastellia.fi. – Annika

  1. Hei Annika, kiitos kommentista ja tervetuloa blogin pariin. Kävin kurkkaamassa sun tyylikkään blogin, olipa ihania kuvia ja juttuja, täytyy tutustua paremmin! Kiitos kun vinkkasit blogista <3
   Ja mä mietin muutaman kerran kesällä, että mitä mä tässä nyt yhtään hajoilen, mitäs jos näitä olisi useampi?? Aika ristiriitaistahan se on, että loman jälkeen on tosiaan väsyneempi kuin ennen lomaa ja samalla näiden pitäisi olla ikimuistoisia kesiä perheen kanssa. Kuulostaa ihanalta tuo teidän haave parin yön kahdenkeskisestä lomasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *