Vuoden 2016 väri – mindfulnesia pastellein

Uuden vuoden kunniaksi Pantone on julkaissut vuoden 2016 värin, jonka vivahteiden odotetaan näkyvän niin muodissa, kodin sisustuksessa kuin grafiikan trendeissä. Ensimmäistä kertaa vuoden väri on yhdistelmä kahdesta sävystä lämpimän heleästä vaaleanpunaisesta rose quartz-sävystä ja jäänsiniseen taittavasta serenity-sävystä. Ajatuksena ei suinkaan ole, että juuri nämä kaksi sävyä ovat suoraan vuoden trendisävyjä, vaan demonstroivat kulttuurissa vallitsevia ajatustapoja ja trendejä. Näiden sävyjen pohjalta on tälle vuodelle koottu heleän pastillisia värikarttoja, jotka puolestaan varmasti tulevat näkymään niin sisustajan kuin fashionistan valinnoissa tänä vuonna. Puuterisävyjen rinnalla värikartoissa on myös syviä ja lämpimiä värejä, joita on povattu tämän vuoden trendiväreiksi täällä pohjolassa.

Syyskuunkuudes_Pantone2016c

Syyskuunkuudes_Pantone2016d

Syyskuunkuudes_Pantone2016b

Vaikka ensimmäinen mielenyhtymä väriparista on Miami ja toinen Dynastia, vuoden värin filosofia kolahtaa ainakin omaan elämäntilanteeseen. Rauhallisuus ja hyvinvointi, voisivat olla minullekin tämän vuoden teemoja. Väriyhdistelmä muistuttaa minua kesäpäivän poutapilvestä sinisellä taivaalla tai auringonlaskusta helmikuisena pakkaspäivänä, toisaalta on niissä häivähdys tropiikin aamu-utuakin. Kaikki nämä mielensopukoihin tallentuneet paikat ja tilanteet tuovat rauhaa.

Se onkin tämän väriparin ideana, tuoda rauhaa ja rentoa oloa. Väripari pohjaa ajatuksensa modernin elämänmenon kiireisyydelle ja arjen läkähdyttävälle hektisyydelle, jonka vastapainoksi etsimme rauhaa, tasapainoa ja hyvinvointia. Olemme myös tilanteessa, jossa turvallisuuden tunne horjuu ja rauha ei ole itsestäänselvyys. Näinpä vuoden värillä halutaan heijastaa kaipaamaamme seesteistä ja rauhallista oloa. Väri on ikään kuin rauhallisen mielen tyyssija. Yhdistäen lämmintä roosaa ja viileää sinistä, on luotu toisiaan heijasteleva ja rauhoittava väripari. Näin värikin voi olla osa mindfulness trendiä ja osallistua ajankohtaiseen keskusteluun.

Väreillä on vaikutusta mieleen ja monesti värien kohdalla puhutaan juuri energiasta sekä rauhasta. Useimmat meistä ovat varmasti kuulleet, että sininen väri rauhoittaa kun taas lämmin kirkas punainen lisää ruokahalua. Sinänsä on mielenkiintoinen ajatus, että näiden kahden heleän pastellin yhdistelmillä ja sävytyksillä, voisi sisustaa kotiinsa rauhaa. Viime keväänä kaipasin kotiini juuri tuon sävyistä pinkkiä ja samaan kaipuuseen liitin myös kotoisuuden sekä lämmön kaipuun. Tuota viileää sinistä meiltä varmastikin löytyy harmaansävyissä ja näin pakkaspäivänä ulos katsoessa asunnon täyttää vaaleansininen taivas. Näin mieli kai pyrkii järjestämään asioita ja ympäristöä haluamaansa palettiin.

Syyskuunkuudes_Pantone2016a

Tämän vuoden väripalettia katsellessa, voisin hyvinkin kuvitella sisustavani rauhallisuutta omaan kotiin juuri näillä sävyillä. Paletin luomissa puitteissa voisin helposti piipahtaa myös oman mukavuusalueen ulkopuolella ja yhdistellä vaikkapa vihreän sävyjä tai lämmintä ruskeaa tuttuihin ja turvallisiin harmaa-valkoisiin sävyihin. Oman sekoituksen voisin kuvitella löytäväni tuosta vaihtoehtojen kolme ja neljä välimaastosta.

Moni on povannut tummien sävyjen takaisin marssia, mutta minusta tämä yhdistelmä tuo huomattavasti mielenkiintoisempia yhdistelmiä väritaivaalle ja kyllähän näissäkin Pantonen paleteissa täyteläiset tummat sävyt näkyvät. Käykäähän kurkkaamassa paletit Pantonen sivuilta.

Moni on varmastikin nähnyt Pantonen kännykkäkuoria, mieli tekisi sellaista tuollaisena vaaleanroosana, mutta tarkemmin ajateltuna tämän vuoden värin yhdistäminen kännykänkuoreen taistelee jotenkin ajatusta vastaan.

Lähde ja kuvat: Pantone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *