Weekend getaway – Tukholma

Maiseman vaihto tekee hyvää. Viikonloppu aurinkoisessa Tukholmassa piristi kummasti ja viikonloppukin tuntui pidemmältä. Tunnin nokkaunet lentokoneen hurinassa ja perillä kohteessa odottaa kaupunkielämä vailla arjen kyllästämiä puitteita. Tällä kertaa meillä ei ollut mitään ihmeempää ohjelmaa viikonlopulle – lepäilyä, kaupungilla kuljeskelua, kotoisia bistroja ja hieman sisustusostoksia. Kierros vanhassa kaupungissa ja pistäydyttiin myös Östermalmin tunnelmallisessa kauppahallissa. Hallia etsiessä tuli kierreltyä hienostokaupungin osassa bongaillen Chanel-laukkuisia rouvia. Södermalm jäi tällä kertaa väliin, joten ensi kerralla tärvätään siellä ainakin iltapäivä.

syyskuunkuudes tukholma kevat

syyskuunkuudes tukholma viikonloppureissu 4

Sisustuksen saralla putiikkeja löytyy laidasta laitaan, mutta ne eivät tarjonneet varsinaisesti mitään uutta. Kolme vuotta sitten vierailu Köpiksessä vastasi lähes sisustuksellista herätystä, sama tunne jäi tällä kertaa uupumaan Tukholman osalta. Kun Köpiksen kohdalla kotiin palasi inspiroitunut sisustaja, jäi Tukholmasta taskuun muutama yksittäinen idea. Ruotsalaisten kohdalla täytyy kuitenkin nostaa hattua värien ja kuosien ennakkoluulottomalle yhdistelylle. Ruotsalaisiin kevätkoteihin on tarjolla korallin sävyjä, hempeää keltaista, vaaleaa lilaa ja raikasta vaaleanpunaista. Tämä on taito, johon ei useasti törmää kotona. Jos ei ole valmis tapetoimaan kotinsa seiniä Svensk Tennin kukkakuosein, voi aloittaa vaikkapa vaihtamalla valkoiset perjantaikukkaset yhtenä viikonloppuna värikkäämpään vaihtoehtoon.

Mondo nimesi Tukholman viime vuoden ruokamatkakohteeksi ja odotukset ravintolatarjonnan osalta olivat korkealla. Parasta Tukholmassa mutkaton ja hyvä ruoka, jota tarjoilee erilaiset bistrot ja kahvilat. Ensimmäisenä iltana löydettiin sattumalta mukavan tunnelmallinen Bistro Bestick aivan Åhlensin tuntumassa olevalta sivukujalta. Tarjolla oli yhdistelmä pohjoismaisia raaka-aineita, husmanskostia ja välimeren bistro-meininkiä. Näistä syntyi herkullinen yhdistelmä. Suosittelen. Toiseksi illaksi meillä oli varaus Vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Mondon suosittelemaan Flying Elk –ravintolaan. Pubimaista ravintolaa ei voi pönötyksestä syyttää. Väen äänekästä kalatusta kuunnellessa ei voi muuta kuin todeta suomalaisten olevan hiljainen kansa, oma ääni ei meinannut riittää pöydän toiselle puolelle. Ruoka oli pubimaisen rentoa ja annokset reiluja. Fish and chips olivat lähes syntisen hyvät, mutta Michelin tähdellä palkitun Björn Frantzenin ravintolalta odotin enemmän. Ajatus siitä, että makuaisteja hivelevää ruokaa on tarjolla myös ilman fine dining –maneereja on erinomainen, mutta toteutus jää vähän puoli tiehen. Jos Tukholmalla on pyrkimyksiä profiloitua Pohjolan ruokapääkaupunkina, on Helsinki mielestäni valmis haastamaan Tukholman koska tahansa.

syyskuunkuudes tukholma Östermalm kauppahalli

tukholma_östermalm

syyskuunkuudes tukholma östermalm kauppahalli 2

syyskuunkuudes tukholma kevät viikonloppu

syyskuunkuudes tukholma kevät viikonloppureissu

Hotellin varaus jäi hieman viime tippaan ja viikko ennen lähtöä bongasin Sheratonista hyvän tarjouksen. Hotellin sijainti, melkein kuninkaan linnan vasta päätä, oli erinomainen. Ostoskadut olivat lyhyen matkan päästä, kivoja ravintoloita löytyi kävelyetäisyydeltä esim. Vanhasta kaupungista ja lentokentältä keskustaan sujahtava Arlanda Express toi viiden minuutin kävelymatkan päähän. Huoneesta oli kiva näkymä kohti vanhaa kaupunkia ja järveä. Väsynyt toimistorotta ilahtui myös herkullisesta aamiaiskattauksesta ja pehmoisesta kingsize pedistä.

Syyskuunkuudes tukholma 10
syyskuunkuudes tukholma tulijaiset

Väri-iloittelu ei jäänyt ainoastaan inspiraation tasolle, vaan Svensk Tennistä tarttui jotain pientä myös ostoskoriin. Sollsidan fanina minun täytyy piipahtaa myös Natalia Schuttermanilla, Mickanin luottoputiikissa Birger Jarlsgattanilla. Kesän vaatekaappiin kävin hakemassa hieman täydennystä Massimo Duttilta (joka voisi pikku hiljaa avata putiikin myös Suomen puolella). Katsotaan ostoksia tarkemmin myöhemmin. Sisustusostoksista innostuneiden kannattaa vilkaista Lauran kokoama erittäin kattava lista Tukholman ostospaikoista. Reissun yllätysostoksina tein melkoisen kattavan täydennyksen kosmetiikkavarastoon, lentoyhtiö kun toimitti ruumaan menneen matkalaukun reippaasti myöhässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *